A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a múlt pénteken megerősítette, hogy a Bahreinből folyamatosan érkező aggasztó hírek ellenére a hétvégére tervezett Bahreini Nagydíjat biztonságosnak tartják, így a futamot meg fogják rendezni.

Néhány órával a bejelentés után a Bahreinben újabb erőszakos megmozdulások voltak, a tiltakozók az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t ábrázoló zászlókat égettek, a rendőröket Molotov-koktélokkal dobálták, a karhatalom pedig könnygázzal válaszolt, de lövések is dördültek, úgy tudni, három fiatal is súlyos sérülésekkel került kórházba. Az F1-es verseny hetére komoly aktivitást, további megmozdulásokat ígértek a rendszerellenes tüntetők.

A Kínai Nagydíj hétvégéjén természetesen állandó téma volt Bahrein, a sajtó képviselői lépten-nyomon a versenyről kérdezték Ecclestone-t, akit a beszámolók szerint egyre inkább bosszantott a téma.

“Milyen tüntetések? Senkit nem lőttek meg, miről beszél?” – reagált az angol kisember, amikor a múlt pénteken újra fellángolt erőszakról kérdezte az AFP hírügynökség munkatársa. A szemtanúk szerint Ecclestone ezzel le is tudta az interjút és káromkodva távozott.

Az FIA-elnök Jean Todt is a kérdések és kritikák céltáblája volt, amiért az elmúlt hetekben teljesen néma maradt a bahreini kérdést illetően és amiért végül a futam megtartása mellett tette le a voksát. A francia Sanghajban sem igen akart Bahreinről beszélni, ellenben azzal vádolta a sajtó képviselőit, teljesen alaptalanul, a tények ismerete nélkül irkálnak mindenfélét.

Bár a csapatok hivatalosan nem panaszkodnak, a Times tudósítója, Kevin Eason arról számolt be, hogy a paddockban járva egyetlen olyan csapattaggal – legyen az csapatvezető, PR-dolgozó vagy szerelő – sem találkozott, aki szívesen menne Bahreinbe.

Az F1-es alakulatok egyébként igyekeznek is felkészülni a bahreini kockázatokra, a többség a szokásostól eltérő, külön nem részletezett biztonsági intézkedéseket is foganatosít, sőt Sanghajban arról is lehetett hallani, hogy a csapatok, pilóták páncélozott járműveket kaphatnak majd a Bahreinen belüli közlekedéshez.

A Bahreini Nagydíj főszervezője, Zajed al Zajani vasárnap igyekezett eloszlatni a félelmeket:

“Sosem hoznánk kockázatos döntést. A döntés nagyon is megfontolt, mindent számításba vettünk, és elkötelezettek vagyunk a nagydíj sikeres megrendezése iránt. Nem hiszem, hogy bármi drámai történhetne. Ez nem Afganisztán, nem Szíria. A falvakban történik ez-az, de semmi kezelhetetlen. Meggyőződésem, hogy a Forma-1, a csapatok, a sajtó nem lesz célpont” – mondta.

“Szerintem a tiltakozók valószínűleg keresik majd a sajtómegjelenést, igyekeznek eljuttatni az üzenetüket, de ezzel nincs gond. Kifejezhetik a véleményüket” – tette hozzá.

Az első F1-es csapattagok már ma megérkeztek Sanghajból, kedden a felszerelés is odaér. Az F1-es szereplő egy része rögtön Bahreinbe meg, de szép számmal lesznek olyanok, akik pár napig még  a közeli Dubajban vagy Abu-Dzabiban maradnak és csak a hét második felében utaznak a közvetlen helyszínre.