F1: Bahrein biztonságosabb Londonnál? 1
F1: Bahrein biztonságosabb Londonnál? 2

F1: Bahrein biztonságosabb Londonnál?

F1: Bahrein biztonságosabb Londonnál?

F1: Bahrein biztonságosabb Londonnál? 6
F1: Bahrein biztonságosabb Londonnál? 7
F1: Bahrein biztonságosabb Londonnál? 8
Fotó megosztása:
A jövő hétvégi Bahreini Nagydíj megtartása körül teljes a bizonytalanság. Az arab országból erőszakos összecsapásokról érkeznek hírek, a rendszerellenes megmozdulók pedig állítólag a Forma-1-es verseny idején még aktívabbak lesznek, zavargások lehetnek.

A csapatok nemhivatalosan a futam törlésérét várják, de nyíltan senki nem akarja felvállalni ezt, Bernie Ecclestone szerint minden rendben lesz, ha csapatok nem akarnak utazni, akkor nekik kell ezt jelezniük, míg az alakulatok az amúgy feltűnően némaságba burkolózó Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) várnak lépést.

A bahreiniek természetesen azt kommunikálják, hogy minden rendben lesz, a verseny megtartható. Ezt alátamasztandó a bahreini belügyminisztérium tanácsadója, egy nyugalmazott magas rangú brit rendőr, John Yates levélben nyugtatta az FIA-elnök Jean Todtot.
 
Az egykori terrorelhárítási főnök leszögezte, hogy aggasztónak találja a média által Bahreinről bemutatott képet, amely szerinte teljesen torzan ábrázolja a helyzetet. Yates szerint az F1-esekre nem leselkedik valódi fenyegetés.

“Vannak még gondok, a némely faluban szinte minden éjszaka előforduló rajtaütések akadályozzák a rendeződést és veszélyeztetik az ártatlan polgárokat és a rendőröket is, azonban ezek jelentőségét nem szabad eltúlozni. Ezek nem törvényes tüntetések – amelyek egyébként engedélyezettek -, hanem egy apró kisebbség, 15-20 fiatal erőszakos tevékenysége. Ezeket a bűncselekményeket, támadásokat fegyvertelen rendőrökkel szemben hajtják végre, amire a rendfenntartók figyelemreméltó visszafogottsággal reagálnak” – írta Yates.

“Ezek az emberek szándékosan a rendőröknek és a helyi lakosoknak akarnak ártani. Egyáltalán nem képviselik az általam nap mint nap látott boldog és törvénytisztelő baherini polgárokat. A családommal együtt teljesen biztonságban érzem magam itt. Valójában még nagyobb biztonságban is, mint időnként Londonban éreztem magam” – állította a volt rendőr.

A Yates-jelentést érdekes kontrasztba helyezi, hogy az USA a Fehér Ház által ma kiadott közleményében fejezte ki aggodalmát a bahreini helyzettel kapcsolatban.

“Elítéljük a rendőrség és a kormányzati intézmények elleni erőszakos cselekedeteket, ide értve a több rendőr sérülését okozó nemrég történt eseteket is. De a rendőröket is arra kérjük, hogy a lehető legfegyelmezettebben viselkedjenek, tartózkodjanak a túlkapásoktól, a könnygáz válogatás nélküli bevetésétől, amely polgári áldozatokkal járt.”

A Forma-1-es csapatok, Bernie Ecclestone és az FIA-elnök Jean Todt Sanghajban szombaton tárgyal majd a helyzetről, igen valószínű, hogy akkor végleges döntés születik arról, megtartják-e vagy sem a Bahreini Nagydíjat.