Bár a múlt héten a bahreini szervezők, az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviselője és a Forma-1-es csapatok vezetői is látványosan kiálltak a Bahreini Nagydíj idei megrendezése mellett, a hétvége hírei egyre világosabbá teszik, hogy a futamot 2012-ben sem lehet megtartani.

A közel-keleti királyságban mindennaposak a tüntetések, megmozdulások, amelyek igen gyakran torkollnak erőszakba. A rendőrök és egyéb rendfenntartók nem bánnak kesztyűs kézzel a tüntetőkkel, olyannyira, hogy a hétvége halálos áldozatot is követelt, egy, a milicistákat fényképező 22 éves fiatalt pénteken meglőttek, szombaton pedig bele is halt a sérüléseibe. Manama utcái mindennek nevezhetők, csak biztonságosnak nem.

A közismert szakíró-szakkommentátor, James Allen arra is felhívja a figyelmét blogjában, hogy a tüntetők között a hétvégén egy olyan, a rendőröket petárdával dobáló férfi is feltűnt, aki a Ferrari ikonikus ágaskodó lovával díszített pólót viselt, ez pedig különösen kényelmetlen párhuzamot von a Forma-1, a politika és az erőszak között.

A 2012-es Bahreini Nagydíjat elvileg április 20-22. között tartanák, de német sajtóértesülések szerint a csapatok már vészforgatókönyvvel is készülnek, a logisztikai B terv keretében az egy héttel korábbi Kínai Nagydíjról való közvetlen hazatérést is szervezik.

Nyilvánvaló, hogy a csapatok nem bánnák, ha lefújnák a versenyt, igaz, a McLaren igen kínos helyzetben van, hiszen a Mumtalakat befektetési cégen keresztül a bahreini állam 50 százalékos tulajdonosa a McLaren Groupnak.