F1: A Mercedes megtarthatja a trükkös szárnyat 1
F1: A Mercedes megtarthatja a trükkös szárnyat 2

F1: A Mercedes megtarthatja a trükkös szárnyat

F1: A Mercedes megtarthatja a trükkös szárnyat 6
F1: A Mercedes megtarthatja a trükkös szárnyat 7
F1: A Mercedes megtarthatja a trükkös szárnyat 8
Fotó megosztása:
Megérkezett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos állásfoglalása a Mercedes GP riválisok által kifogásolt hátsó szárnyával kapcsolatban. A Lotus és a Red Bull Melbourne-ben óvást is fontolgatott a szerintük szabálytalan elem miatt és erre a hétre a szövetség végleges álláspontjának tisztázását kérte.

Az FIA elutasította a két istálló kifogásait: a szövetség szerint a Mercedes nem vétett a szabályok ellen azzal, hogy a DRS aktiválásakor hátsó szárnyán egy nyílás is fedetlenné válik, növelve az egyenesekben elérhető végsebességet. A Lotus és a Red Bull értelmezésében a rendszer pilóta által aktivált aerodinamikai eszköznek számít, az FIA szerint nem.

Csütörtökön az összes csapat részvételével tartott egyeztetésen került szóba a Mercedes megoldása Szepangban, az FIA azonban nem változtatott korábbi álláspontján. A szövetség szerint a rendszer passzívnak számít, így szabályos.

“Nagyjából úgy működik, hogy a DRS aktiválásakor bizonyos légcsatornán is áramoltatnak levegőt. Ennél többet nem mondhatok, de teljesen passzív rendszerről van szó. Nincsenek mozgó alkatrészek, nincs köze a felfüggesztéshez, a kormányhoz, semmihez. Szerintem nem ütközik szabályba” – mondta Charlie Whiting versenyigazgató Melbourne-ben és álláspontján nem változtatott az elmúlt napokban.

A Lotus és a Red Bull előtt most két lehetőség áll: tiltakozása jeléül megóvhatja a Maláj Nagydíj végeredményét, vagy az FIA hivatalos állásfoglalása alapján elkészíti saját megoldását.