A tavalyi évhez hasonlóan idén sem túl rózsás a helyzet a Bahreinben, továbbra is előfordulnak utcai demonstrációk a rendszer ellen. Jogvédő szervezetek korábban a verseny bojkottjára szólították fel a csapatokat, amelyek most, a FOTA széthullása után nem alakítottak ki egységes álláspontot arról, hogy akarnak-e versenyezni az országban. A Nemzetközi Automobil Szövetségre és a kereskedelmi jogok tulajdonosára bízzák a döntést.

“Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy jól tudjuk megítélni a helyzetet” – mondta Monisha Kaltenborn, a Sauber vezérigazgatója. “Meg kell bíznunk az FIA-ben és a kereskedelmi jogok tulajdonosában. Ha úgy gondolják, hogy jó döntés odamenni, akkor mi megyünk.”

Egyetért kollégájával Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke is. “Ez nem egyszerű ügy. Jelenleg várjuk az FIA álláspontját arról, hogy mehetünk vagy nem.” A csapattulajdonos Gerard Lopez szerint nincs ok az aggodalomra. “Ha a dolgok jónak tűnnek, nincs okunk arra, hogy távolmaradjunk a versenytől.”

A csapatok szövetségének a tavalyi év vége óta nem tagja a Ferrari, a Red Bull, a Toro Rosso és a Sauber sem, ez magyarázhatja az egységes álláspont hiányát Bahreinről. Boullier szerint ugyanakkor a sok távozó ellenére erős jövője van a szervezetnek.

“Még a kilépett csapatok is együtt dolgoznak a FOTA-val, betartják a gyártási szünetről, a teszt- és költségkorlátozásról szóló egyezményeket. Ebből a szempontból nem lesz változás. Továbbra is dolgozhatunk azon, hogy jobbá tegyük az F1-et, a FOTA most más kihívásokkal szembesül, de továbbra is fontos.”