Egy évvel ezelőtt “az arab népek tavaszának” sorába tartozó zavargások miatt le kellett fújni a szezonzárónak tervezett Bahreini Nagydíjat. A közel-keleti királyságban azóta sem teljes a nyugalom, és bár a rezsim és az általa kézivezérelt versenyszervezők azt állítják, hogy minden rendben lesz, több emberi jogi szervezet az ország újbóli bojkottjára szólítja a Forma-1-et.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone a fentiek ellenére bízik az idei szezon negyedeik futamaként beiktatott Bahreini Nagydíj megrendezésében.

“Sokan és sokat beszélnek a világnak ennek a részéről, de a régióban talán Bahreinben van a legkevesebb probléma” – mondta a Salzburger Nachrichtennek a verseny kilátásairól.

A kisember a két spanyolországi verseny, a pénzügyileg egyaránt küszködő barcelonai Spanyol Nagydíj és a valenciai Európa Nagydíj kérdésére is kitért. Korábban felmerült, hogy a német példa alapján a két futam évente váltogathatná egymást, de mostanra úgy látszik, hogy csak Ecclestone-nak tetszik az ötlet, a rendezők visszakoztak: “A spanyolok nem akarnak erről tárgyalni. Pedig két versenyt nem kellene tartanunk ott” – szögezte le.  

Bár valamelyik spanyol futam ejtése megrövidítené a versenynaptárt, és Bahrein, a pénztelen Dél-Korea és az egyelőre még csak épülő austini új amerikai helyszín sorsa is bizonytalan, Ecclestone cseppet sem aggódik, sőt nem túl burkoltan azt üzente a “renitenskedő” pályáknak, hogy mindig van másik.

“Akár ma megegyezhetnénk öt új versenyről. Nagy az érdeklődés. Mexikóból is nagyon érdeklődnek. Több futam persze nekünk és a csapatoknak is többe kerülne, hiszen kétszer annyi ember kellene – de meg lehetne oldani!”