Tavaly a szezon előtti tesztet és az idénynyitót is törölni kellett Bahreinben az országban uralkodó politikai bizonytalanság miatt, amely miatt rendszeresek voltak az utcai tüntetések. Mivel ezek sokszor erőszakos cselekményekbe torkolltak, Bernie Ecclestone jobbnak látta lefújni a futamot.

“Remélem, hogy Bahreinbe is el tudunk utazni 2012-ben, mindenféle gond nélkül” – nyilatkozta Ecclestone múlt hónapban. “A versenyt megtartjuk, az emberek elégedettek és nincs dráma. Ebben bízom.” Ecclestone reményeit azonban szertefoszlathatják a legújabb bahreini fejlemények: egy nő életét vesztette egy állítólag békés demonstráció során, miután nagy mennyiségű könnygázt lélegzett be a főváros Manama közelében.

November óta már a harmadik halottjukat követelték a bahreini tiltakozó akciók, egy tinédzsert két hónapja elgázolt egy rendőrautó, múlt hónapban egy másik fiatal pedig abba halt bele, hogy egy könnygázt tartalmazó tartály fejen találta. Ecclestone-t decemberben megkérdezték arról, hogy hajlandó lenne-e ismét lefújni a versenyt, ha a körülmények azt követelnék.

“Komolyan elgondolkoznánk a lehetőségeken. De ott voltunk Argentínában is annak idején, amikor nagy drámák voltak az országban, és akadnak drámák Brazíliában is. Akárhova is nézünk, sehol sincs minden rendben.” A bahreini futam negyedikként szerepel az idei versenynaptárban.