Argentína utoljára 1998-ban rendezett Forma-1-es versenyt, de ma már a visszatérésre készülnek. Egy 100 millió dolláros projekt keretében modern, multifunkciós pálya épül a fővárostó, Buenos Airestől 100 kilométerre fekvő Zaratében, ahol a jövőben F1-es futamot is szívesen látnak majd.

A  Velociudad/Speedcity nevű létesítményről először júniusban érkeztek hírek, a múlt hétvégén pedig már az alapkőletétel is megtörtént. A pálya – amely a versenyzésre szánt 4,7 km-s aszfaltcsík mellett tanpályát, off-road pályát is kínál majd – a legutóbb Silverstone felújítását végző Populous tervezőiroda munkája.

“A terv szerint a pálya a Forma-1-es verseny rendezésére is alkalmas lesz. Ha elkészül a helyszín, a többi már csak a szervezőkön múlik. Először a MotoGP számára megfelelő pályát építünk, aztán megcsináljuk az F1-hez szükséges kiegészítéseket is. A 4,7 km-s fő pálya az F1 és a hosszú távú, Le Mans-típusú versenyeknek is megfelelő lesz majd, elég hosszú” – idézte a Reuters a Populous társigazgatóját, John Rhodest.

“Nem csak egyszerű versenypályaként tekintünk a projektre, több autógyártó is jelen van a környéken, ők tesztelésre és vezetési képzésre is használhatják majd. A befektetés gyorsan megtérül majd, rendes üzleti terv van mögötte. Az elmúlt öt évben a szimulációkon keresztül kifejlesztettük a megfelelő pályatervezési technikákat és szoftvereket, ezek az úttörő technológiák pedig lehetővé tették, hogy topográfiailag izgalmas és kihívást jelentő közepes sebességű pályát építsünk egy eredetileg lapos és szögletes 63 hektáros területen” – tette hozzá.

Latin-Amerikában jelenleg csak Brazíliában van jelen a Forma-1, de Argentína mellett Mexikó visszatérése sem kizárható a következő pár évben.