Lewis Hamilton 2011-es idénye bevallottan az eddigi legrosszabbja, és úgy tűnik, nem egyelőre is sikerül kimásznia a gödörből.

A megelőző futamok esetei után Japánban sem ment simán minden számára. A pilóta csütörtökön a szemtanúk szerint elég idegesen nyilatkozva védte magát, szombaton az időmérő utolsó szakaszában keveredett incidensbe Michael Schumacherrel és Mark Webberrel, vasárnap pedig, míg csapattársa, Jenson Button egy újabb nagyszerű győzelmet aratott, Hamilton megint megtalálta Felipe Massát, koccantak.

A 2008-as bajnok idén bőven kapott már kritikákat minden rendű-rangú F1-es szereplőtől, ezen a hétvégén épp az 1992-es világbajnok Nigel Mansell és a háromszoros bajnok Jackie Stewart fogalmazott meg nem túl hízelgő véleményt róla.

“Lewisnak baj van a hozzáállásával, ezen változtatnia kell. Fejben össze kell szednie magát. Ügyesebben kellene bánnia az autóval, mint ahogy idén tette, túl sokszor vezetett úgy, hogy baleset lett belőle” – mondta az angol a Daily Mailnek.

Másokhoz hasonlóan Mansell is úgy látja, hogy Hamilton mellől hiányzik egy megbízható személy, aki támogatná és helyretenné, amikor kell.

“Kellene neki valaki, akire felnéz, aki időnként megmondhatná neki, hogy mi a helyzet és hogyan kellene viselkednie. Lewisnak időnként előbb jár a szája, mint az esze.”

A másik brit nagyság, Stewart a TalkSportnak nyilatkozott:

“Sokszor észnél lenni a legfontosabb, mert aki az F1-ben van, már mindenki rendelkezik istenadta tehetséggel. De észnél is kell maradni, nem szabad megzavarodni a külső dolgoktól. Jenson Button például képes erre és Sebastian Vettel is, Lewis egyik gondja, hogy ő nem áll ennyire két lábbal a földön.”

“Több balesete volt, mint az autóversenyzés történetében bármelyik jelentős versenyzőnek. Ennek megálljt kell parancsolni, nem lehet állandóan ütközni. Egyetlen nagy pilóta sem volt ilyen. Lewisnak át kell hangolnia magát, nagyon gyors, de rossz az ítélőképessége, szóval egy kicsit vissza kellene vennie, az autója, saját maga és a többi versenyző határaihoz igazodva kellene vezetnie.”