F1: De la Rosának 10 perce volt 2 Az orvosok ugyan zöld utat adtak neki, de a Monacóban nagyot bukott Sergio Perez a Kanadai Nagydíj első szabadedzése után rosszullétre panaszkodott, ezért a Sauber úgy döntött, a hétvége további részére lecseréli a mexikói újoncot. Perez helyét a csapatnál tavaly versenyző, azóta a McLaren tesztpilótai állásába visszatért Pedro de la Rosa kapta.

A spanyol veterán számolt a lehetőséggel, de csak a második edzés előtt tíz perccel tudta meg, hogy be kell ugrania.

“Éppen az ebéd végénél jártam, amikor Monisha Kaltenborn (a Sauber vezérigazgatója) megjelent a McLarennél és megkérdezte, hogy készen állok-e, mert valószínűleg nekem kell az autóba ülnöm. Megnéztem az órámat, tíz perccel volt kettő előtt, mondtam is, hogy de hát az edzés tíz perc múlva kezdődik!” – mesélte de la Rosa.

“Onnantól őrült kapkodás kezdődött, hogy a McLarennél összeszedjem a sisakomat, az overallomat, a dolgaimat, beüljek az autóba és beállítsuk a pedálokat, ahogy én szeretném. Ez végül nem sikerült, a pedálok régi állásával kellett a pályára lépnem. De nem szabad idegeskedni, ez egy lehetőség, ki kell élvezni.”

“Martin Whitmarsh (a McLaren főnöke) mondta nekem, hogy a Sauber szólt, hogy szükség esetén adódhat ilyen lehetőség, de ne éljem bele magam. Úgy jöttem Kanadába, hogy nem hittem benne. Tudtam, hogy Sergio jól van, délután kettőig biztos voltam benne, hogy nem én ülök az autóban.”
 
De la Rosa elárulta, hogy a Sauber azért készült, elvitték Kanadába a spanyol tavalyi ülését is.

“A tavalyi ülésemet használhatjuk, ami kulcsfontosságú, életbe vágó. Ami a többi dolgot illeti, a mclarenes overallomban, cipőmben, sisakomban vezettem. Gyorsan átalakítottuk a fülhallgatómat, hogy passzoljon a Sauber rendszeréhez.”

A spanyol pilóta rutinja és tapasztalata egyértelmű előny, de arra is figyelmeztet, hogy még neki sem megy az átállás egyik pillanatról a másikra.

“Maradjunk a földön! Sokat kell tanulnom. Sokkal jobban kell figyelnem a gombokra, a KERS-re, a DRS-re, mert én egy olyan autóhoz szoktam, amelyikben pont fordítva állnak a gombok. Oda kell néznem, amikor megnyomom őket, még nem jön természetesen. De rendben lesz, lépésről lépésre fejlődök, és nagyon örülök, nem számítottam erre.”