F1: Ki a hibás Bahreinért? 1
F1: Ki a hibás Bahreinért? 2

F1: Ki a hibás Bahreinért?

F1: Ki a hibás Bahreinért?

F1: Ki a hibás Bahreinért? 8
F1: Ki a hibás Bahreinért? 9
F1: Ki a hibás Bahreinért? 10
F1: Ki a hibás Bahreinért? 11
F1: Ki a hibás Bahreinért? 12
Fotó megosztása:
F1: Ki a hibás Bahreinért? 13 Miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa úgy döntött, hogy az eredetileg az Indiai Nagydíjnak szánt október 30-ai hétvégére visszahelyezi a naptárba a tavasszal lefújt Bahreini Nagydíjat, igazi kutyakomédia kezdődött.

Ahogy azt előre lehetett sejteni, a csapatok elutasították a verseny októberi pótlását, szervezetük, a FOTA levélben kérte a naptár visszarendezését, az viszont már meglepetést keltett, hogy a végig a verseny mellett lobbizó és a Világtanács tagjaként még így is szavazó Bernie Ecclestone is oldalt váltott és a hét elejétől már a lefújásról beszélt.

A naptárról végső hivatalosságként döntő FIA elnöke, Jean Todt tegnap a FOTA-nak címzett, de a nyilvánosság elé is bocsájtott levélben reagált a kialakult helyzetre, amelyben fő felelősként a sportágat szervező Ecclestone-t nevezte meg.

“Meghallgattam az utolsó pillanatban tett ellenvetéseiket és felkértem a kereskedelmi jogok birtokosát (a FOM-ot, Ecclestone-ékat), hogy vizsgálja meg a naptártervezetet és ha szükséges, nyújtson be egy újat a Világtanács elé” – írta az elnök a csapatoknak.

“A Concorde Agreement alapján a versenynaptár összeállítása és az FIA-hoz jóváhagyásra való előterjesztése kizárólag a kereskedelmi jogok birtokosának felelőssége. Ebből következően a jogtulajdonos felelőssége az is, hogy megtegye a szükséges előzetes vizsgálatokat, mielőtt benyújtja a naptártervezetet a Motorsport Világtanácsnak.”

Todt hozzátette, hogy a bahreini kérdés már március 8. óta a terítéken van, valamint azt is hangsúlyozta, hogy maga Ecclestone, és vele egyetértésben a csapatok képviselőjeként a Ferrari-főnök, Stefano Domenicali kezdeményezte és hagyta jóvá a most kifogásolt naptármódosítást.

A szégyenletes vitát végül Bahreinben is megelégelték, mára bejelentették, hogy nem kérnek a versenyből.

“Bár Bahrein örömmel fogadta volna a Motorsport Világtanács döntése nyomán az október 30-ai versenyt, világossá vált, hogy ez nem megvalósítható és ezt tiszteletben is tartjuk. Bahrein mindig is pozitív szerepet kívánt játszani a Forma-1 fejlődésében, közel-keleti úttörőként, más országok futamainak segítőjeként és persze a saját maga nyújtotta egyedi élménnyel is”  – Zájed Rasid Alzajani, a bahreini pálya főnöke.

“Bahreinnek egyáltalán nem áll szándékában olyan futamot tartani, amely megnyújtaná a versenynaptárat, és elrontaná az F1 örömét a pilóták, a csapatok és a szurkolók számára. Ahogy eddig, ezután is pozitív szerepet szeretnénk vállalni a Forma-1-ben, ezért a sportág érdekeit szem előtt tartva nem kívánjuk tovább hajtani az idei újrarendezés kérdését” – tette hozzá.