F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 1
F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 2

F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra

F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 8
F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 9
F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 10
F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 11
F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 12
Fotó megosztása:
F1: Bahreinben berágtak Ecclestone-ra 13 Annak ellenére, hogy a múlt pénteken a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának ülésén még maga Bernie Ecclestone is megszavazta, hogy a tavasszal lefújt Bahreini Nagydíjat október 30-án újra megrendezzék, az F1 ura a hét elejére meggondolta magát.

Ecclestone és a csapatok sem kérnek már a közel-keleti futamból, ami igen rosszul érinti Bahreint.

“Igazán bizakodók voltunk, miután visszahelyezték a versenyt októberre. Most, hogy lehet, hogy mégsem jön össze, meg vagyunk döbbenve. Szégyenletes döntés, köpönyegforgatástól bűzlik. Semmi ok nem volt rá, hogy meggondolják” – nyilatkozta a bahreini kereskedelmi és turisztikai kamara elnöke, Nabil Kanu a Gulf Dailynek.

“Természetesen Ecclestone úr kezében a végső döntés, de mi csináljuk tovább, bármi is legyen, nem hagyjuk magunkat eltántorítani, megerősítjük, hogy kiállunk a vezetőink mellett és támogatjuk a nemzeti párbeszédre irányuló törekvésüket” – tette hozzá.

Bár a döntés kimondatlanul ugyan, de politikai is, a  Forma-1-es csapatok elsősorban a döntés önkényessége és logisztikai érvek alapján utasítják el az októberi bahreini versenyt és ragaszkodnak az eredetileg akkorra ütemezett Indiai Nagydíjhoz.

“Ez nem is konkrétan a bahreini futamról szól, hanem arról, hogy ilyenkor változtathatunk-e még a naptáron, emiatt írtunk levelet. Minket a nézők érdekelnek, a szponzorok, a csapatok már megtették a logisztikai előkészületeket, hogy Indiába menjünk az október 30-ai hétvégén, most meg kaptunk egy olyan naptárat, amelyben december 11-én szerepel” – nyilatkozt a Reutersnek a Williams elnök-vezérigazgatója, Adam Parr.

“Hogyan mondjuk meg az embereknek, akik már lekötöttek egy kéthetes, a futamot is magában foglaló indiai utazást, hogy bocsánat, mégsem megyünk? Tisztáztuk az álláspontunkat, tovább nincs miről beszélni. Túl késő van a naptár átrendezéséhez” – magyarázta a csapatok közös véleményét Parr.

Hiába azonban Ecclestone és az F1-es alakulatok elutasítása, az FIA eddig nem lépett, a szervezet nemrég frissítette honlapján a 2011-es naptárat, amelyben a múlt pénteki döntés alapján Bahrein október végén, míg India a meghosszabbított idény végén, december 11-én szerepel. Az FIA szóvivője szerint “jelenleg ez a hivatalos álláspont”.

Az Indiai Nagydíj szervezői egyelőre azonban nem mondtak le az eredeti dátumról, az egymásnak ellentmondó hírek ellenére is október végére készülnek.

“Az eredeti határidőkhöz ragaszkodva dolgozunk, és még akkor sem lazítanánk, ha végül tényleg decemberre kerülne a verseny. Szóval ha visszakapjuk az eredeti dátumot, akkor sem lesz gond” – mondta az indiai motorsportszövetség egyik vezetője Vicky Chandhok (az F1-pilóta Karun édesapja) a Hindustan Timesnak.