Damon Hill szerint a Forma-1 irányítóinak nem csak a várható bevételeket, hanem morális okokat is figyelembe kellene venniük, amikor arról döntenek, legyen-e egy adott országban F1-es futam. Aktuálissá teszi a kérdést, hogy az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) ma dönt a Bahreini Nagydíj sorsáról, amelyet márciusban el kellett halasztani a belső feszültségek, az emberi jogokért folyó tüntetések véres leverése miatt.

“Bernie (Ecclestone) nem mindig mondja el, mit gondol valójában egy adott dologról. De komoly témákról nem lehet halandzsázni, ahogy gyakran ő teszi” – kritizálta a Forma-1 irányítóját az 1996-os világbajnok, aki egyben a Brit Autóversenyzők Klubjának (BRDC) elnöke is.

“Arról, hogy egy ország rendezhet-e F1-es futamot, nem lenne szabad kizárólag az alapján dönteni, hogy az adott ország rendesen kifizeti-e a jogdíjat. Fontos, hogy a Forma-1-et ne úgy állítsák be, mint egy show-t, amin a körülményektől függetlenül jól lehet szórakozni. A sportágban érdekelt csapatok, versenyzők és szponzorok olyan pozitív értékeket képviselnek, amelyek társadalmilag elfogadottak” – nyilatkozta Hill a Daily Mailnek.

“A bahreini uralkodócsalád kijelentette, hogy meg akarja rendezni a versenyt ? mi ugyanezt szeretnénk. De a Forma-1-nek a fejlődés pártján kell állnia, nem az elnyomásén. Bahreinben több demonstrációt is brutálisan elfojtottak, vérfürdő volt az utcán. Ez nem a mi országunk, hanem a bahreinieké, de nem dughatjuk a fejünket a homokba, nem tehetünk úgy, mintha semmi sem történt volna!”

Bernie Ecclestone tervei szerint a Bahreini Nagydíjra október 30-án kerülne sor. Ha a WMSC elfogadja a javaslatát, a szezonzáró Brazil, vagy Indiai Nagydíj (egyelőre képlékeny, melyik futammal zárul a bajnokság) december első, vagy második hétvégéjére is kerülhet.

A Mercedes GP csapatfőnöke, Ross Brawn a hét elején, több istálló véleményét tolmácsolva úgy nyilatkozott, hogy a decemberi szezonzárást “teljesen elfogadhatatlannak” tartja.

Érdekes egybeesés, hogy Manamában tegnap feloldották a rendkívüli állapotot, kivonták a katonaságot a belvárosból. Az al-Jazeera televízió azonban arról számolt be, hogy a főváros környékén három faluban is összetűzések voltak a síita lakosság és a fegyveres erők között.