Nehéz nap vár Kimi Räikkönenre, a Forma-1 2007-es világbajnokára, aki első versenyére készül a NASCAR Truck-sorozatban. A 31 éves finn pilótának péntek délelőtt (helyi idő szerint), a szabadedzéseken meg kell tanulnia a másfél mérföldes charlotte-i oválpályát, délután bejutnia a 36 autós induló mezőnybe a kvalifikáción, este pedig részt vennie a 134 körös, villanyfényes versenyen.

Räikkönen csapata, a Kyle Busch Motorsports azonban mindent megtett a rali-világbajnokságon is aktív pilóta alapos felkészítéséért. A NASCAR-ban ugyanis rendszerint óriási a helyezkedés, sok a közelharc, a biztonsági autó kiállását követő restartoknál pedig különösen sokat nyerhet vagy veszíthet a pilóta.

Räikkönen csapatfőnöke, Kyle Busch – aki emellett továbbra is aktívan versenyez – előre elküldte Kiminek az előző évek charlotte-i futamainak felvételeit, hogy a finn kielemezhesse, mi vár rá a hétvégén.

“Előre elküldtünk Kiminek néhány videót az előző évek charlotte-i versenyeiről, köztük belső kamerás felvételeket is. Ezek segítségével megtanulhatja, hogyan kell gázt adnia, mikor kell nyomnia és mikor nem, hogyan viselkedjen a test-test elleni csatákban, amikor két-három autó egymás mellé kerül” – nyilatkozta Busch az Autosport magazinnak.

“Kimi is részt vesz a NASCAR-eligazításon, le fog ülni a srácokkal [a többi versenyzővel], ahol mindent részletesen elmondanak neki. Hogyan előzze meg a pace cart, ha fel kell zárkóznia a mezőny végére [az új rajtok előtt] meg ehhez hasonlókat. De azt hiszem, ennyi elég is lesz neki, a truck-szériában versenyezni nem olyan bonyolult dolog” – tette hozzá Busch.


Räikkönen egyébként április elején két napot tesztelt a Toyota Tundrával Rockingham Speedway-n, így már van némi tapasztalata az oválpályákról.  

A HRT F1-es pilótája, Narain Karthikeyan szerint, aki tavaly kilenc versenyen indult a NASCAR Truck Series-ben, Räikkönenre kemény csaták várnak. “Az elején nehéz dolga lesz, az biztos. A charlotte-i pálya nagyon széles, és a többiek nem fogják megkönnyíteni a dolgát, de ő nagyon tehetséges, ezért nem féltem. Mivel már tesztelt valamennyit, úgy vélem, simán kvalifikálja magát a versenyre, ha be tudna kerülni a legjobb 15-be, az remek eredmény lenne. De az első versenye nem lesz leányálom, a többiek lökdösni fogják és mindent megtesznek, hogy kibillentsék az egyensúlyából” – mondta Karthikeyan.

Kimi Räikkönen NASCAR-os bemutatkozását Magyarországon nem közvetíti egyik tévéadó sem. Hazai rajongói az interneten a Speed TV online NASCAR-közvetítésében, vagy a vipstand.net-en keresztül kísérhetik figyelemmel a Jégember fejlődését.