F1: Bahrein ködösít 2 A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) május 1-jéig adott határidőt a Bahreini Nagydíj szervezőinek annak jelzésére, hogy idén szeretnék-e pótolni a februárban a zavargások miatt lefújt szezonnyitót.

Az országban azóta sem teljes a nyugalom, az emberi jogi helyzet pedig igen aggályos, több korábbi tüntető eltűnt, sokakat mindenféle jogi keretek nélkül tartanak fogva, kínzásokról is érkeztek hírek.

Az F1 ura, Bernie Ecclestone a hét közepén arról beszélt, hogy ő még több időt adna a bahreinieknek a döntésre, de az FIA ragaszkodik a holnapi határidőhöz. A Bahreini Nagydíj szervezői által ma kiadott közlemény inkább az Ecclestone-vonalhoz tartja magát: hangsúlyozzák, hogy a közeljövőben szeretnék viszontlátni az F1-et, azt viszont nem mondják ki, hogy ez már csak 2012-re vonatkozik vagy még idén meg tudják rendezni a futamot.  

“Hálásan fogadjuk a Formula Ona Management (FOM, Ecclestone cége – B.G.) és az FIA nehéz időszakunkkal kapcsolatos megértését. Szintén köszönjük a motorsport világából és az F1-es szurkolóktól kapott folyamatos támogatást” – kezdődött a kommüniké.

“A nemzetünk legfőbb célja jelenleg a bahreini királyság gondjainak megoldása. A helyzet pozitív irányba mozdult el, a rendkívüli állapot alatt folyamatosan rendeződik a hétköznapi élet. A Bahreini Nagydíj az ünnep ideje, a verseny rendezésére nagyon büszke az ország és a nép. A futamon megmutathatjuk magunkat a világnak, alig várjuk , hogy a közeljövőben újra üdvözölhessük a versenyzőket, a csapatokat és minden Forma-1-es szereplőt Bahreinben!”

A közlemény Bernie Ecclestone-t is idézi, aki szintén semmi konkrétumot nem mond a 2011-es kilátásokról:

“Bahrein F1 iránti elkötelezettsége a kezdetektől fogva egyértelmű volt. A királyság belső nehézségei ellenére sosem kételkedtem benne, hogy a Bahreini Nagydíj újbóli megrendezése kiemelt fontosságú. A Bahreinnel nyolc éve tartó kapcsolatom alatt mindig biztos lehettem benne, hogy az ország valami különlegességgel szolgál.”

Az FIA valószínűleg holnap vagy hétfőn ad ki közleményt Bahreint illetően.