Fernando Alonso menedzsere, volt renault-s főnöke és “második apja”, Falvio Briatore szerint nem a kétszeres bajnok képességei koptak meg 2011-re, egyszerűen a Ferrari nem elég jó ahhoz, hogy a pilóták a dobogóig juthassanak vele.

“Nagyon fontos a pilóta személye, de a gépkocsi még inkább az. – mondta Briatore a Sky Sport tv-csatornának. “Hiába küzd keményen Fernando, ha a Ferrari nem engedelmeskedik. Az istálló legnagyobb problémája maga az autó. A Ferrari nehéz napokat él át, és meg kell találnia a megoldást a problémákra. A Red Bull előnye jelentős, a hatodik vagy a hetedik futam után már a zsebében lesz a világbajnokság.”

Maga Alonso a spanyol AS-nek nyilatkozva leszögezte, hogy Lewis Hamilton sanghaji győzelme után is úgy látja, hogy a Red Bull a legerősebb csapat, valamint azt is elárulta, hogy a Ferrari Kínára új első szárnnyal készült, de végül nem használták, mert még “nem állt készen”.

“Az autónk mechanikailag és aerodinamikailag is ugyanaz volt, mint Malajziában. A Mercedesnél és a McLarennél voltak fejlesztések, ezért lettek jobbak.”

“Le kell ásnunk az alapokig, meg kell keresnünk a problémák gyökerét. Törökországra lesz néhány fejlesztésünk, de a többi csapat sem megy nyaralni addig, szóval nem számíthatunk arra, hogy sokat változnak az erőviszonyok.”

“Az az igazság, hogy a 2 vagy 3 kiállás sem sokat változtat, ha az autó nem elég gyors. Realistán nézve Törökországban sem várom, hogy a Ferrari képes lesz elkapni a Red Bullt vagy a McLarent, de mindenképp legalább közelebb kell kerülnünk” – mondta a fentiekkel egybehangzóan az olasz Gazzetta dello Sportnak Alonso.  

“Ami engem illet, kiveszek egy kis szabadságot, mivel egy hónapig nem voltam otthon. Felülök a biciklimre és kiszellőztetem a fejemet.”