Jogsértő a Hungaroring működése? 2 Nyugalmat a Hungaroring mellett lakóknak! – Ezzel a címmel tette közzé állásfoglalását a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa (JNOB) a Hungaroring autó-, motorsport versenypálya működéséből eredő zaj tekintetében, hívja fel a figyelmet a kerepesi Szilas Tér Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület.

A JNOB hivatalának szakértői az alábbiakat állapították meg: “A Hungaroring versenypályáján az elmúlt hét évben rendszeresen tartott edzések, tesztek rendkívül nagy zajhatása miatt több panaszos is irodánkhoz fordult. Megállapítottuk, hogy a környezetvédelmi felügyelőség jogsértően járt el, amikor a zajra vonatkozó közérdekű bejelentések hatására nem intézkedett. Véleményünk szerint a felügyelőségnek el kellett volna rendelnie a Hungaroringen folyó tevékenység korlátozását vagy felfüggesztését.”

“Megállapítottuk, hogy az eljárásban résztvevő hatóságok a versenypálya működését tévesen üzemi zajforrásnak minősítették, így a szabadidős zajforrásokra megengedettnél erősebb zajkibocsátást engedélyeztek az üzemeltetőnek. Irodánk a Vidékfejlesztési Miniszternél kezdeményezte, hogy vizsgálja felül a versenypálya jogerős környezetvédelmi működési engedélyét tekintettel arra, hogy a jelenlegi engedély jogszabálysértő és visszásságot okoz az egészséges környezethez való joggal összefüggésben.”
 
A Szilas Tér Egyesület nyomatékosan kéri a Vidékfejlesztési Minisztériumot, Illés Zoltán Környezetvédelmi Államtitkárt, hogy a JNOB intézkedési tervében foglaltak szerint járjanak el a csaknem egy évtizede fennálló jogszabálysértések haladéktalan megszüntetése érdekében – szögezte le az egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében.