A korábban jósolt eső az időmérő kezdetére sem érkezett meg, így az első percekben nem is volt nagy a kapkodás. A ráérősebb kezdés ellenére többen is veszítettek egy-két kört, miután Sebastien Buemi Toro Rossójáról menet közben egyszer leszakadt a bal oldaldoboz borítása és meg kellett szakítani az edzést.

A pálya takarítása után folytatódott a körözés, a Q1 végére pedig kialakult a nagyjából szokásos felállás: búcsúzott a három új csapat, a legjobb a két Lotus lett, mögöttük a Virginek és a két Hispania, utóbbiaknak ezúttal sikerült megugrani a 107 százalékos küszöböt, azaz ott lesznek a rajtrácson vasárnap.

A “szégyenpadra”, azaz az legelső kieső helyre a Williams újonca, Pastor Maldonado került, igaz, csapattársa, a veterán Rubens Barrichello is csak a 17. idővel csúszott át a Q2-be.

A második szakaszban látszott, hogy a pole-ért csak a McLaren és a Red Bull mehet az utolsó szakaszban, sőt, a wokingiak látszottak esélyesebbnek, Jenson Button kiváló időt autózott. A többieknél nagyjából a papírforma érvényesült, a kiesők között csak Michael Schumacher, a továbbjutók közül pedig csak a sauberes Kobajasi Kamui személye jelentett kisebb meglepetést.

A Q2 végén búcsúzott tehát Schumacher, a két Toro Rosso, a két Force India, Barrichello és Sergio Perez a másik Sauberrel.

A Q3-at Hamilton nagyon erős, kereken 1:35-ös idővel nyitotta, amit a három másik pole-esélyes nem tudott verni az első nekifutásra. Érdekes módon míg a mclarenesek és a Red Bull-osok kint küzdöttek, a további hat pilóta nem is próbálkozott, csak egy gyors kört mentek a végén, spóroltak a lágy gumival.

A hajrában Hamilton még faragott egy kicsit az idejéből, de Vettel a tőle már-már megszokott teljesítménnyel az utolsó pillanatban még javított, egytizeddel megverte a mclarenest. Idei második, pályafutása 17. pole-ját szerezte a címvédő. A második sor Mark Webberé és Jenson Buttoné lett.

Alonso kihozta a Ferrariból, amit lehetett, az ötödik helyre kvalifikált, mellőle a renault-s Nick Heidfeld indul vasárnap. Mögöttük ugyanígy vörös-fekete páros következik, Massa és Petrov, a kilencedik és tizedik rajtkocka pedig Nico Rosbergé és Kobajasi Kamuié lett.

Bár az eső eddig elkerülte pályát, a közép-európai idő szerint holnap délelőtt tízkor rajtoló futamra továbbra is felhőszakadást jósolnak, így holnap akármi lehet.

Maláj Nagydíj, időmérő edzés, Sepang, 2011.04.09.