Anyaghiba miatt a Maláj Nagydíj első szabadedzésén mind Nick Heidfeld, mind Vitalij Petrov autóján megadta magát a felfüggesztés, a Renault pedig a történtek kivizsgálása és a javítás miatt nem sok munkát végzett pénteken: az első gyakorláson a két pilóta összesen tíz kört ment és délután is csak 33 kört hoztak össze.

A hiányos felkészülés ellenére is jól sikerült azonban az időmérő, Heidfeldnél csak a külön ligában játszó Red Bull-McLaren négyese és Fernando Alonso volt gyorsabb, Petrov pedig a 8. rajtkockát szerezte meg.
 
A Kubica helyére igazolt német veterán érthetően elégedetten beszélt a kvalifikáció után:

“Nagyon elégedett vagyok, mert szerintem ez volt a maximum, amit elérhettünk, főképp azt tekintve, hogy pénteken nem mentünk valami sok kört, nem volt sok időnk a beállításokra. Az időmérőn ma egyre gyorsultam, de be kell vallanom, hogy a Q1-ben egy kicsit ellazáskodtam, a Q2-ben pedig talán túlerőltettem, a Q3-ban azonban megtaláltam az arany középutat a gyors körömön, jól sikerült. A forgalommal is kevesebb bajom volt, mint Ausztráliában” – mondta Heidfeld, aki a gyenge melbourne-i eredmény után ezúttal bizonyíthat.

Petrov is úgy látja, hogy az előzményekhez képest nagyon jól sikerült az időmérő:

“A tegnapi elvesztett időt tekintetbe véve jó eredmény, hogy bejutottunk a top10-be. Az utolsó edzésen keményen dolgoztunk a beállításokon, jónak éreztem az autót. Ami a versenyt illeti, akármi megtörténhet, de az biztos, hogy nagyon fontos lesz vigyázni a gumikra, mert itt erős a kopás. Az időjárásra is oda kell figyelni, nagy az eső valószínűsége. De nekem mindegy, hogy esik vagy száraz lesz.”