A hétvégi Maláj Nagydíjra több csapat is hazai futamként tekinthet, hiszen a Mercedes GP-nek a Petronas a névadó szponzora, a Lotus Renault fő támogatójának anyacége a szintén maláj Proton, ahogy a Tony Fernandes-féle Team Lotus is malajziai gyökerekkel rendelkezik. Fernandes szerint valójában egyedüliként…

“Három csapatnak is vannak malajziai kötődései, de csak egyetlen alakulat ereiben folyik valódi maláj vér. Egyetlen csapatban dolgoznak maláj munkatársak minden szinten, akik részt vesznek az F1 nagyjaihoz hasonló alapoktól való építkezésben” – magyarázta a maláj üzletember.

“Nagyon büszkék vagyunk arra, amit az elmúlt 18 hónapban elértünk – és ezt kemény munkával értük el, nem egyszerűen megvettük az azonnali sikert néhány matricán keresztül” – utalt a sportkocsigyártó Lotus Renault-ba való szponzori beszállására.

A két Lotus-alakulat jelenleg is bonyolult perben áll egymással a márkanév F1-es használata miatt, szakértők szerint pillanatnyilag Fernandesék vannak jobb helyzetben a londoni bíróságon folyó ügyben.