Az elmúlt években egyre többször hangzanak fel panaszok az Ausztrál Nagydíjnak 1996 óta otthont adó Melbourne-ből – a helyi és az állami kassza egyre kelletlenebbül költ jelentős mennyiségű közpénzt a verseny rendezésére.

Melbourne polgármestere, Robert Doyle elég egyértelműen fogalmazott a Sunday Herald Sunban, szerinte a szerződés 2015-ös lejárta után nem lesz több futam náluk: “Én úgy ítélem meg, hogy érdemes felkészülni, az Ausztrál Nagydíj ideje lejárt” – írta, hozzátéve, hogy a “raplis” Bernie Ecclestone valószínűleg elviszi majd a futamot, örömmel fogadja “egy ázsiai vagy olajban gazdag közel-keleti ország dollárjait”.

Victoria állam miniszterelnöke, Ted Baillieu azt hangsúlyozta, hogy az évi 50 millió dolláros versenyrendezési díjból mindenképpen jelentősen faragni kell.

“A nagydíj jót tett Melbourne-nek és Victoria államnak is, de elvárjuk, hogy pénzügyi szempontból jobban teljesítsen, ezen fogunk dolgozni.”

Az Ausztrál Nagydíj fő szervezője, Rob Walker nem vette jó néven a polgármester szavait, és azzal érvelt, hogy a futam által generált bevételek bőven meghaladják a kifogásolt versenyrendezési díjat.

“Szomorú, hogy a főváros polgármestere ilyen nyíltan támad egy olyan kiemelt rendezvényt, mint az Ausztrál Nagydíj” – mondta Walker a 3 AW rádiónak.

A rendező igen jelentős összegeket állított szembe az 50 millióval: “A másik oldalon ott van egy nagyjából 160 millió dolláros bevétel. Doyle úr összes szállója és étterme nagyon jól jár. Aztán ott van az évente kb. 18 millió dolláros adó is. Komoly bevétel ez Melbourne-nek.”