Az 1996-ot követő majdnem másfél évtizedben egy alkalom kivételével mindig a melbourne-i Ausztrál Nagydíj nyitotta a Forma-1-es évadot, azonban a 2006-os egyszeri beugrás után Bahrein 2010-ben újra a szezon első futama lett.

A tavalyi verseny az óriási várakozások után keserves csalódást jelentett, a megváltoztatott nyomvonalú pályán egyszerű körmenet zajlott, az unalmas futam sokakat kiábrándított. Bahrein 2011-ben újra szezonnyitó lesz, de a szervezők egyáltalán nem aggódnak, sőt, nagyon örülnek a szerepnek.  

“Nagyszerű versenyeink voltak, érdekes fordulatokkal. Büszkék vagyunk rá, hogy mi rendezhetjük a nyitó fordulót” – mondta a pálya főnöke, Saik Szalman bin Isza al-Kalifa.

“Keményen dolgoztunk érte, hogy a Formula One Managementtől megkapjuk az első futamot. Nagy kihívás, szeretnék köszönetet mondani érte Bernie Ecclestone-éknak. Számunkra és a szponzoraink számára is fontos, hogy ez az első futam, mert így az emberek három hónapon keresztül beszélnek róla a két hét helyett, ha mondjuk a harmadikok lennénk” – tette hozzá.