Fernando Alonso és a Ferrari nagyszerű bajnoki hajrát mutatott be 2010 utolsó negyedében, de a bajnokság küszöbén elbuktak, miután a csapat egy hibás stratégiai döntése miatt a spanyol beragadt Vitalij Petrov mögé a hetedik helyre, Sebastian Vettel pedig megnyerte a versenyt és vele együtt a címet.

A csapatfőnök, Stefano Domenicali a La Repubblicának adott friss interjújában bevallotta, hogy a blamázs után a lemondáson gondolkodott, azt mondta, ha az F1 foci lenne, már máshol keresne munkát. A Ferrari haragjától nem félt a 45 éves olasz, de a bukásért személyes felelősséget is érzett.

“Tudom, hogy sokan úgy tekintenek rám, mint a Ferrari edzőjére, de a csapatfőnök másféle szerep. Ebben a munkában nagyon sokféle területen kell irányítanom, nem csak a sport szempontjából. Minden az én kezemben van, így sok feladatot átadok, de ezzel együtt is készen kell állni bármire, főleg, ha két éven keresztül nem jön a kívánt eredmény. Hála istennek, ez nem foci.”

“Az F1-ben az újjáépítés hónapokig, évekig tart, és ebből a szempontból mindig is élveztem az elnök és a tulajdonosok támogatását.”

“Abu-Dzabi után én magam vetettem fel a kérdést, nem voltam benne biztos, hogy helyes lenne-e maradnom. Kötelességként tekintek a munkámra, nem vagyok odaragasztva a székemhez. De aztán rájöttem, hogy hiba lenne kiszállni. Ismerem a csapatot, és azt hiszem, én vagyok a megfelelő személy arra, hogy learassuk a hasznát az elmúlt hónapok munkájának. A munkamódszer tekintetében szinte mindent megváltoztattunk Maranellóban, biztos vagyok benne, hogy hamarosan látjuk is majd a munkánk eredményét.”

Domenicali hangsúlyozta, hogy másokat sem lehet egy személyben felelőssé tenni, a lényeg, hogy ne történhessen újra hasonló, mint a szezonzárón.

“A hibának megsemmisítő hatása volt. De egy normál versenyen csak normális hiba lett volna, nem lehet mindent, a jó dolgokat eldobni miatta. Hamarosan bejelentünk néhány dolgot, biztosítani fogjuk, hogy a döntéshozóinknak a megfelelő eszközök álljanak rendelkezésre a kritikus pillanatokban, hogy ne hibázzunk újra.”

A csapatfőnök Felipe Massáról is beszélt, szerinte a brazil semmiképpen sem a 2009-es fejsérülése miatt volt gyengébb 2010-ben.

“Minden vizsgálatot elvégeztünk, emberként és versenyzőként Felipe teljesen ép. Biztos vagyok benne, hogy 2011-ben megint egy nagyszerű Massát látunk viszont. Ő is tudja, hogy még egy ilyen idény nem fér bele.”

Domenicali a január végén leleplezendő új autóval kapcsolatban is bizakodó: “A 2010-es autót a nulláról kellett kezdenünk, de most már van egy jó kiindulópontunk, jön a szabályváltozás, a fantáziánkat az extrém megoldások kiaknázására fordíthatjuk.”