A Renault igen sokáig fontolgatta a dolgot, de a múlt héten végül bejelentette, hogy szerződést hosszabbított az idén Robert Kubica mellett bemutatkozott újonccal, Vitalij Petrovval. Az orosz pilóta 2010-ben sokmilliós összeggel támogatta a csapatot, de menedzsere, Okszana Koszacsenko hangsúlyozta, hogy a 2012-ig szóló hosszabbításnak nem volt hasonló feltétele.

“A szerződésben nincs pénzügyi kikötés. Szeretnénk a Forma-1-et bevinni Oroszországba. Nyíltan megmondom, Vitalij Petrovot amolyan kulcsként szeretnénk használni az országunkhoz. Ezt nevezi Eric Boullier (a csapatfőnök) marketingelemnek. Mi készen állunk erre. Vitalijnak és a csapatnak köszönhetően máris sokat haladtunk a Forma-1 iránti érdeklődés felkeltésében” – idézte az F1news.ru a hölgyet.
 
Koszacsenko elismerte, hogy egyelőre a tehetség helyett Petrov nemzetisége a fő értéke, az orosz újonc F1-es karrierje nagyban köszönhető annak, hogy a csapattulajdonos, Gerard Lopez fantáziát látott a Forma-1 Oroszországba való bevezetésében, de hozzátette, hogy ezután már teljesíteni kell.

“Tehetségről és ragyogó tervezésről leginkább személyesen Gerard Lopez részéről lehetne beszélni.   Megértette, hogy Oroszországban másképp kell csinálni a dolgokat. Egész évben kopogtattunk, de amíg nem mentem el a miniszterelnökig (Vlagyimir Putyinig), nem értünk el sokat. Lopez megértette: előbb mutatnunk kell valamit, és utána kérhetjük meg az árát.”

“És most, hogy célt értünk, hátradőlhetünk? Nem, most már eredmények is kellenek, hiszen ahogy Eric is mondta, az eredmények alapján építhetjük a marketinget, ez nem csak Vitalij, hanem mindannyiunk közös érdeke.”

“Nem akartam erre kitérni, de azért elgondolkodtató, milyen lesz mondjuk Mihail Aljosin (a 2010-es World Series by Renault-bajnok) jövője. Nehezebb dolga lesz, mint nekünk. Mi legalább elsők lehettünk, és nem hiszem, hogy minden csapatban van egy Gerard Lopez!”

Petrov menedzsere azt sem titkolta, hogy a kicsit meglepő tartamú, két évre szóló szerződés nem bombabiztos:

“Most egy kétéves szerződést írtunk alá. De tudják, olyan ez, mint a foci: lehetséges az átigazolás. A pénz a fő kérdés.”