Míg a kilencvenes évekig viszonylag statikus volt a Forma-1-es versenyhelyszínek sora, inkább csak – a főleg európai – országokon belül mozogtak a futamok, az elmúlt bő évtizedben nagyon felpörgött az új helyszínek belépése. 1999-ben érkezett Malajzia, majd jött Kína, Bahrein, Szingapúr, Abu-Dzabi és Korea, jövőre érkezik India, 2014-ben pedig Oroszország.

Úgy tűnik, a nagy szomszéd Ukrajnát is megihlette, egy keddi sajtótájékoztatón ugyanis egy vadonatúj, F1-es verseny rendezésére is alkalmas pálya terveiről beszéltek Kijevben.  

“Egy nemzetközi versenypályát építünk a Polisszja-Ivankov régióban (az ország északi, főképp mocsaras területe – B.G.), amelyen nemzetközi versenyeket rendezünk” – jelentette be a kijevi köztársasági jelentőségű város vezetője, Anatolij Prisjaznyuk.

A magas rangú állami tisztviselő azt is hozzátette, hogy már befektetőt is találtak a projekthez, amely a pálya mellett szállodákkal, szórakozó- és pihenőhelyekkel várja majd a vendégeket.

“Láttam a terveket és európai szakértők is kiértékelték őket. A terv egy dán személytől származik, aki az Egyesül Arab Emírségekben, Szingapúrban és másutt is dolgozott a pályák építésén. A pálya megfelel majd a kor követelményeinek” – magyarázta Prisjaznyuk, aki szerint az építkezés már a jövő év elején megindulhat.