Andy Soucek 2009-ben megnyerte az újjáélesztett Forma-2-es bajnokságot, de a spanyol nem tudott megkapaszkodni az F1-ben, a Virgin tesztpilótájának szerződött, de pénzügyi okokból még év közben elhagyta a csapatot. Soucek szerint a szponzori támogatásra vonatkozó elvárások miatt mostanra szinte lehetetlen a csúcskategóriába kerülni pusztán a tehetség alapján.

“Több csapattal is tárgyalok, némelyikkel versenyzői, némelyikkel tartalékosi állásról. A versenyzőknek mindig kell szponzori támogatás, de mostanra szerintem ez igazi gond lett” – magyarázta az AS-nek a 25 éves pilóta.

“A jelenlegi, beszűkült szponzori és marketinglehetőségek mellett egyeseknek politikai hátszele van, esetleg egy teljes ország áll mögéjük. Emiatt az F1-es ülések ára a normális szint fölé emelkedett, a csapatoknak nagyon kell a pénz.”  

“Győztem a Forma-3-ban, a Forma-2-ben, teszteltem a Williamsnél, versenyeztem a GP2-ben és a Superleague-ben, míg egyes, már az F1-ben lévő pilóták nem tudnak ilyesmit felmutatni. Már nem csak az a fontos, hogy valaki jó legyen” – panaszolta Soucek.

“De türelmesnek kell lenni, annak a négy-öt pénzes pilótának, akire gondolok, bizonyítania is kell, a pénz önmagában nem elég. Ők vannak előnyben, de a csapatok utánuk jobb lehetőségeket is kereshetnek” – tette hozzá.