A jelenlegi versenynaptár 19 versenyhelyszíne közül nyolc pálya alaprajza került ki Hermann Tilke tervezőasztaláról, a német mérnök az elmúlt évtizedben az F1 “udvari tervezőjévé” vált. A mennyiség azonban nem mindig feleltethető meg a minőségnek, a Tilke-pályák közül egyedül az isztambuli helyszínt dicséri az F1-es világ, a többi művet általában sablonosnak és unalmasnak bélyegzik.

A többi pilótához hasonlóan a Toro Rossó-s Sebastien Buemi is kipróbálta már szimulátoron a jongami helyszínt, a svájci versenyző azt állítja, hogy a koreai létesítmény sem tagadhatná le, hogy ki is rajzolta…

“Rögtön a Japán Nagydíj után visszatértem Európába, kedden már a szimulátoron gyűjtöttem a tapasztalatot Korea előtt. Elég érdekesnek tűnik a hosszú egyenessel, a kanyarok pedig sokfélék, a nagyon lassútól egészen a nagyon gyorsig.”

“A szimulátor alapján az az érzésem, hogy a nyomvonal ugyanabban a stílusban készült, mint a korábbi Hermann Tilke által tervezettek, széles lett, az 5,6 kilométeres hossza pedig az idényben az egyik legnagyobb” – magyarázta a 21 éves versenyző.

“Alig várom, hogy pénteken meglássam, mennyire volt pontos a szimulációnk, és hogy megy majd az STR5-ös. Remélem, hogy a korábbi tesztek után végre egész hétvégére felkerül az F-csatorna, hiszen a pálya karakterisztikája főképp a hosszú egyenes miatt jelentős előnyt adhat. A többi csapat már használja egy ideje, jó lenne fellépni a szintjükre. Ha működik, biztos, hogy a szokásosnál jobban kvalifikálhatunk szombaton” – reménykedik Buemi.