Csütörtökön hivatalosan is bejelentette Bernie Ecclestone és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, hogy 2014-től Szocsi bekerül az F1-es versenynaptárba. Az első hírek ötéves szerződésről szóltak, a hivatalos megállapodás hét évről szól, 2020 utáni opciós záradékkal kiegészítve.

Az üdülőváros Szocsi, mely 145 kilométeres adatával Európa leghosszabb városa, 2014-ben a téli olimpiának is otthont ad. A Forma-1-es futamot összekapcsolják a játékokkal, a nyomvonalat az olimpiai park területén alakítják ki.

Egy orosz weboldalon már meg is jelent az első rajz a pálya tervezett kialakításáról, állítólag ismét Hermann Tilke kapott megbízást a tervek elkészítésére. Utcai pálya lesz a szocsi, a park közútjain alakítják ki a versenyvonalat.

Abból a szempontból jó helyzetben vannak az orosz szervezők, hogy az olimpiai park még épül, így az utakat eleve abban a tudatban és arra tekintettel építhetik meg, hogy később F1-es futamot is rendeznek rajtuk. Az olimpiai készülődés miatt biztosra vehető, hogy az infrastruktúrával és egyéb kiegészítő létesítményekkel nem lesz gond.

“Nagyszerű pálya lehet” – lelkendezett Ecclestone. “Megvan minden, amire szükségünk lehet, nagyon elégedettek vagyunk.”