Sokat kritizálták a Forma-1-et korábban azért, hogy semmit nem tesz a tehetségek központi felkutatásáért és képzéséért. Egyes csapatok, mint a Renault és a Red Bull működtetnek saját pilótaképzőket, de ezek fenntartása nagyon drága, és nem is mindig produkál eredményeket. Lewis Hamiltonnal és Sebastian Vettellel jó munkát végzett a McLaren, illetve a Red Bull, amíg azonban egy ilyen tehetség felbukkan, rengeteg pénz megy kárba.

Szingapúrban az FIA bejelentette, hogy pilótaképző akadémiát nyit, ebben a Benetton és a Williams korábbi pilótája, Alexander Wurz segít a szövetségnek. Minden évben tíz kiválasztottja lesz az akadémiának, akik alapos elméleti és gyakorlati képzést kapnak. Anyagi segítséget a kiválasztottak nem kapnak karrierjük építéséhez, de önéletrajzukban nem mutat majd rosszul, hogy az FIA kiválasztottjai.

Nemcsak jó pilóták, hanem a sportág nagykövetei is lesznek a pilóták, akik a biztonságos vezetésért kampányolnak majd. Európában alakítják ki a központot, de a távlati terv az, hogy regionális programok is induljanak. A tíz hallgatót úgy válogatják össze, hogy legalább egy hallgató érkezzen a következő régiókból: Észak-, Közép- és Dél-Amerika; Észak- és Nyugat-Európa; Közép- és Kelet-Európa; Közel-Kelet és Afrika; Ázsia és Óceánia. Ezzel a kiválasztási módszerrel a világ minden pontjáról, egyenlő eséllyel érkezhetnek a tehetségek.