Az idén Lotus Racing néven bemutatkozott Forma-1-es csapat és a sportkocsigyártó Group Lotus, pontosabban annak tulajdonosa, a Proton között a héten fajult nyílt háborúvá a legendás név használata körüli vita.

A Proton a hét közepén 2011-re visszavonta az F1-csapatnak adott, a Lotus név használatára vonatkozó korábbi engedélyét, míg a Tony Fernandes vezette alakulat azt állította, hogy ők teljesen törvényesen vásárolták meg az egykori legendás csapat, a Team Lotus nevét, ezért bíróságra viszik az ügyet.

Bár első pillantásra egyszerű védjegyoltalmi vitának tűnhet a történet, érdemes kiemelni, hogy valójában malajziai gazdasági-politikai küzdelem folyik, hiszen a maláj Fernandes a csapatot a nemzeti egységet erősíteni kívánó 1 Malaysia politikai program keretében hívta életre, az alakulat pedig ezt a nevet is viselte, amíg engedélyt nem kapott a Group Lotus maláj állami kézben lévő anyacégétől, a Protontól a Lotus név használatára.

A fenti háttér ismeretében már nem meglepő, hogy a kialakult vitába beszállt a délkelet-ázsiai állam egyik legnagyobb tekintélyének örvendő közéleti szereplője, a miniszterelnöki posztot rekord ideig, 1981 és 2003 között betöltő Tun Dr Mahathir is.

A Lotus Racing egy mai közleményben leszögezte, hogy a maga részéről továbbra is jogosnak tartja a Team Lotus név használatát, de az ügyet nem kívánják ezután a nyilvánosság elé vinni, szeretnék tárgyalásos úton rendezni a vitát.

“A Lotus Racing résztulajdonosa és helyettes csapatfőnöke, Dato’ Kamarudin Meranun tárgyalt a Proton tanácsadójával, Tun Dr Mahathirrel (azaz az exminiszterelnökkel – B.G.). A megbeszélés célja a Lotus Racing további lépéseinek személyes megvitatása volt. A Tun Dr Mahathir iránti tiszteletünk jegyében az ő javaslatait követjük majd, hiszen a kezdetektől támogatta a csapat létrejöttét és fejlődését” – írta a Lotus Racing.

“Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy előadhattuk az érveinket, hisszük, hogy igazságos elbírálás után születik majd döntés, amit a megfelelő időben nyilvánosságra is hozunk” – tették hozzá.