Biztosan minden nézőnek feltűnt már, hogy a Forma-1 magyar hangjának számító Palik László a nyár közepe óta nem szólalt meg az RTL Klub közvetítéseiben. A dolognak egyesek örülnek, másoknak hiányzik a riporter sajátos stílusa – mi utánanéztünk, hogy a hallgatás vajon ideiglenes vagy örökre szól.

Megkerestük az RTL Klubot, hogy megtudjuk, mi áll a kommentátor hallgatása hátterében, tagja-e még az RTL Klub Forma-1-es stábjának, várható-e a visszatérése, és hogy a némaság kapcsolatban áll-e azzal, hogy Palik a Magyar Nagydíj után távozott a Hungaroring Zrt. elnöki székéből.

“Palik László augusztus 31-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy távozik a Hungaroringről, és az elkövetkező időszakot a családjával szeretné tölteni” – indokolta a csatorna a sportriporter-versenyző távollétét, a visszatérésről azonban egyelőre csak lehetőségként, konkrétum említése nélkül beszéltek: “Jelenleg is külföldön tartózkodnak, de amint Palik László ismét ‘játékra jelentkezik’, természetesen azonnal elfoglalhatja megszokott helyét a kommentátorállásban.”

Míg korábban általában Wéber Gábor, esetenként Szabó Róbert helyettesítette Palikot, az elmúlt két versenyhétvégén Walter Csaba volt Czollner Gyula társa. Igyekeztünk megtudni, hogy a versenyző alkalmazása ideiglenes jellegű-e vagy hosszú távra szól – mint kiderült, az utóbbiról van szó.

Melyik a legjobb kommentátorpáros?
Palik László - Czollner Gyula
71% (306)
Czollner Gyula - Wéber Gábor
8% (33)
Czollner Gyula - Walter Csaba
2% (9)
Bárki Palikkal
13% (57)
Bárki, csak Palik ne
6% (26)
“Tekintettel arra, hogy Palik László mellett Wéber Gábor is aktív autóversenyző, többször előfordult, hogy versenyeik miatt nem tudtak szerepet vállalni egy-egy F1-es futam közvetítésében, ezért szükség volt új szakértő bevonására. Örömünkre szolgál, hogy Walter Csaba, aki az FIA GT3-as Európa-bajnokságon futamgyőztes is volt, ‘új arcként’ kiválóan bevált, így ő is az RTL Klub F1-es csapatát erősíti a jövőben” – válaszolta az RTL Klub Sportszerkesztősége leszögezve, hogy a közeljövőben nem várhatók további személyi változások az F1-es stábban.

A nagyobb külföldi csatornák már jó ideje “széles vásznon”, azaz 16:9-es képaránnyal közvetítik a Forma-1-et, az RTL Klub azonban eddig egyetlen időmérő erejéig kísérletezett ezzel a formátummal. Mivel egyre terjednek a széles kép megjelenítésére alkalmas készülékek a háztartásokban, arra is rákérdeztünk, hogy a csatorna tervezi-e az átállást a közeljövőben, de erre nem tudtak pontos választ adni, konkrét időpontot megjelölni.