A Forma-1-ben a csapatok által megalkotott Resource Restriction Agreement (RRA) szabályozza a költségcsökkentési törekvéseket. 2011 végéig érvényes a jelenlegi szabályozás, a csapatok mégis szükségesnek látták, hogy Szingapúrban megegyezzenek a folytatásról.

Ennek oka, hogy többen is azon a véleményen voltak, a megállapodás az összeomlás szélén áll, mert több alakulat is okos trükköket eszelt ki arra, hogy megkerülje az előírásokat. Fennállt a veszélye, hogy az egyezmény összeomlása esetén újabb vég nélküli háború robban ki, de ezt Szingapúrban sikerült megakadályozni.

Hosszasan tanácskoztak a csapatok, de végül nagy előrelépést sikerült elérni: előzetes megállapodás született arról, hogy az RRA érvényességi idejét a 2017-es szezon végéig meghosszabbítják. Pontos részletek nem szivárogtak ki az egyezményről, de úgy tudni, hogy tettek engedményeket azon istállók számára, melyek a jelenlegi szabályozást túlságosan korlátozónak érezték.

“Fantasztikus előrelépést tettünk” – értékelte a megbeszélést a FOTA-elnök Martin Whitmarsh. “A csapatok együtt dolgoztak és nagyszerű kompromisszumot kötöttek, amely növeli a Forma-1 stabilitását.” Elégedetten nyilatkozott a Renault-csapatfőnök Eric Boullier is, szerinte a hosszabbítás az egész FOTA sikere, azt pedig külön értékelte, hogy végre konkrét megállapodás is született, nem csak tanácskozásról volt szó.

“A tavaly született megállapodás speciális volt abban a tekintetben, hogy a gyártók egy rivális széria létrehozásával fenyegettek. Emiatt egy kicsit radikális volt, miért is ne lazíthattunk volna rajta, ha ebből profitálni lehet?” – nyilatkozta Boullier.

Whitmarsh szerint a meglévő kiskapuk megszüntetéséről is egyezség született, sőt a csapatok vállalták, hogy amennyiben valamelyikük lyukat talál a szabályozásban, a többieket is értesíti róla, hogy be lehessen foltozni.