F1: A Lotust eltiltották a saját nevétől 2 Komoly pereskedésnek néz elébe a Lotus Racing: a 2011-ben a patinás Team Lotus nevet felvenni kívánó csapat a sportkocsigyártó Group Lotus tulajdonosa, a malajziai Proton szerint ugyanis ezt nem teheti meg.

A Lotus Racing tulajdonos-főnöke, a maláj üzletember Tony Fernandes múlt pénteken jelentette be, hogy a következő idényben már a néhai Colin Chapmanhez kötődő Team Lotus nevet viseli a csapat, miután azt megvásárolta az állítólagos jogtulajdonos David Hunttól.

A sportkocsigyártó Group Lotus tulajdonosa, a malajziai Proton másképp látja a helyzetet. Egy hosszú közleményben eltiltotta Fernandest a névhasználattól és perrel fenyeget.  

“A Group Lotus a Proton egyetértésével megszünteti a 1 Malaysia Racing Teamnek a ‘Lotus Racing’ névre adott használati engedélyét a 2011-es szezontól kezdődően. Ezután sem a 1 Malaysia Racing Teamnek, sem bármelyik hozzá kapcsolódó vállalkozásnak nem lesz joga a ‘Lotus’ márkanév használatára a 2011-es F1-es idényben” – közölte a Group Lotus, hozzátéve, hogy szerintük a már említett Hunt 1994-ben nem is szerezte meg a “Team Lotus” név birtokát, így azt nem is adhatta el Fernandeséknek.

Az anyacég, a Proton elnöke, Dato’ Sri Mohd. Nadzmi Mohd szintén kizárta, hogy a Lotus Racing jövőre is a Lotus nevet használja:

“Úgy gondoljuk, hogy a Lotus a Forma-1 egyik legértékesebb brandje. Mi vagyunk a márkanév tulajdonosai, és minden szükséges lépést meg is teszünk, hogy megvédjük. Tony Fernandesnek nincs joga a 2011-es idényben a Lotus nevet használni, határozottan ellenállunk minden ilyen, az engedélyünk nélküli kísérletnek, valamint megvonjuk a szponzori támogatásunkat.”

“Egyszerűen fogalmazva: a Group Lotus minden, ami Lotus. Azzal, hogy a 1 Malaysia Racing Team tavaly megegyezett a Group Lotusszal, azt bizonyítja, hogy Fernandes és a csapat is elismerte a Group Lotus jogait” – magyarázta a maláj üzletember.

A Forma-1-es csapat hétfőn kora este közleményben jelezte, hogy álláspontjuk szerint a Protonnak nincs alapja visszavonni a névhasználati engedélyt, a Team Lotus név pedig szerintük tökéletesen jogszerűen került a birtokukba, ezért az ügyet bíróság elé viszik.