Az idén az F1-ben Lotus Racingként bemutatkozott csapat lehetséges névváltoztatása már rég téma volt, az alakulat ma pedig hivatalos bejelentést is tett az ügyben: 2011-től az “eredeti” Lotus nevet, a Team Lotust viselik majd.

“Fontosnak tartottuk, hogy a Lotus Racing és a Team Lotus eggyé váljon, hogy egyesülhessen a múlt a jelennel. Sikeres első szezonunk volt a Lotus Racinggel, köszönjük a Protonnak, a Group Lotusnak és a partnereinknek, akik segítettek az első évünkben. Most új fejezet kezdődik, Team Lotusként még jelentősebb erőt képviselünk majd a pályán és azon kívül is. A csapatnál mindenki áll a kihívások elé, hiszen az autóversenyzés egyik legsikeresebb és legelismertebb nevét hozzuk vissza. Egy új álom kezdődik ma: a Team Lotus visszatért” – mondta a csapatfőnök, Tony Fernandes.

A név eddigi jogtulajdonosa, az utoljára 1994-ben versenyző eredeti csapat utolsó főnöke, David Hunt is örömmel “adta át a stafétát”:

“Nagyon örülök, hogy végre eljött ez a nap. 1995 januárjában rám várt a szörnyű feladat, a Team Lotus hű dolgozóinak elbocsátása. Akkor megígértem nekik, a sajtónak és a szurkolóknak, hogy valamiképpen visszatérünk. Akkor még nem tudtuk, hogy mekkora nehézségeket jelent majd ez, de semmiképpen nem akartuk veszni hagyni Colin Chapman örökségét, ezért köszönetet mondok mindenkinek, aki segített, hogy eddig jussunk. A legendás márka már Tonyék kezében van, de abban a tudatban adom át nekik, hogy megvan az anyagi hátterük, az elkötelezettségük és a szenvedélyük ahhoz, hogy újra a mezőny élére kerüljenek” – magyarázta az angol.

“Alig várom, hogy részese lehessek a Team Lotus 80. futamgyőzelmének – azon a napon nyer majd értelmet az elmúlt 15 év munkája!” – tette hozzá.

Azt már jó előre beharangozta a csapat, hogy Szingapúrban nagy bejelentésre készülnek, így a névváltoztatás mellett az új motorpartner – valószínűleg a Renault – bemutatását is várni lehetett, de ezzel kapcsolatban végül nem mondtak konkrétumot.

“Természetesen van valamink” – mondta a motorügyről Fernandes. “De ma a névre akartunk koncentrálni. A motorszerződés is itt van a kanyarban, amint lehet, be fogjuk jelenteni azt is.”