Miután a júliusi Német Nagydíjon a Ferrari alig burkoltan arra utasította Felipe Massát, hogy a győzelmet jelentő első helyét adja át a mögötte autózó Fernando Alonsónak, a hockenheimi versenybírók a sportszabályzat csapatutasításokat tiltó 39.1-es pontjának megsértéséért, valamint a McLaren 2007-es kémbotránya és a Renault 2008-as szingapúri bundázása kapcsán is használt, 151b pontja, azaz a sportág jó hírének károsítása miatt 100 ezer dolláros pénzbírságra büntette.

A Német Nagydíj stewardjai a bírság kiszabásán felül az ügyet további tárgyalásra a Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa elé utalták. A testület ma Párizsban ülésezett, ahol meghallgatta a Ferrari csapatfőnökét, Stefano Domenicalit, a csapatigazgatót, Massimo Rivolát és videoközvetítésen keresztül a Ferrari két pilótáját, Alonsót és Massát is.

Előbb a Concorde-palotából távozóban az olasz motorsportszövetség, a CSAI elnöke, Angelo Sticchi Damiani mondta el, hogy a Világtanács egyhangúan úgy döntött, nem szab ki további büntetést, mindössze helybenhagyta a korábbi 100 ezres bírságot, később hivatalosan is megerősítették a hírt:

“A jelentések, vallomások és a beterjesztett dokumentumok alapos elemzése után a testület úgy döntött, hogy megerősíti a stewardok által a sportszabályzat 39.1-es pontjának megszegéséért kiszabott 100 ezer dolláros pénzbírságot, és kötelezi a Ferrarit az eljárás költségeinek megfizetésére” –  szólt az FIA ítélete.

A fórum a tárgyalás után azt is jelezte, hogy a hivatkozott, a csapatutasításokat tiltó szabályt felülvizsgálatra a Forma-1-es sportmunkacsoport elé utalja. Az FIA az ítélet indoklását csütörtökre ígérte.

“A Ferrari tudomásul vette az FIA Motorsport Világtanácsának idei Német Nagydíjat érintő döntését és szeretné köszönetét kifejezni, amiért a tanács javasolja a 39.1-es (a csapatutasításokra vonatkozó) szabály felülvizsgálatát. Mostantól a csapat teljes erejével a következő versenyre, a hétvégén Monzában rendezendő Olasz Nagydíjra koncentrál” – reagált a Ferrari a döntésre.