A hét elején bukkant fel egy amatőr videó a YouTube-on, amelyen látható volt, hogy a Belga Nagydíj rajtjánál Felipe Massa bőven a kijelölt rajthelyén túlgurulva várta a startot. A brazil pilóta ugyan előnyt szerezhetett ezzel, de az ügyben sem a versenyen, sem utána nem történt lépés, a ferraris megúszta a kiugrásért kiosztható bokszutca-áthajtásos büntetést.

Az eset furcsasága, hogy ha szabad szemmel nem is fedezték fel az illetékesek a szabálytalanságot, elvileg az autóba épített transzpondernek jeleznie kellett volna a versenyigazgatóság felé, hogy a Ferrari rossz helyen áll, ez azonban elmaradt. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálatot indított az okok kiderítésére.

“Az FIA versenyigazgatója sem a marshaloktól, sem a kiugrást automatikusan jelző rendszerből nem értesült a problémáról időben ahhoz, hogy megfelelő büntetést adhasson a kiugrásért. Mivel a hivatalos végeredmény vasárnapi kiadása előtt sem érkezett további információ vagy panasz, így a Belga Nagydíj eredménye már nem változik” – mondta csütörtökön az FIA képviselője hangsúlyozva, hogy Massa már nem kaphat büntetést.

“Az FIA megvizsgálja a kommunikációs hiba okait, hogy ilyesmi biztosan ne fordulhasson elő” – tette hozzá a felügyelőszervezet szóvivője.