Talán nem kell már részletezni a Ferrari Német Nagydíjon bemutatott húzását, amikor az addig vezető Felipe Massát alig burkoltan arra utasította a csapat, hogy adja át a győzelmet jelentő pozíciót csapattársának, Fernando Alonsónak.

Azóta kismillióan véleményezték már az esetet, de még mindig akad olyan, aki hozzátenne valamit, most a három bajnoki címe közül kettőt (1975 és ’77) a Ferrari versenyzőjeként megszerző osztrák legenda, Niki Lauda mondta el a magáét a Forma-1 hivatalos oldalának adott interjújában.

“Két minta szerint lehet egy Forma-1-es csapatot működtetni. Ha politika is benne van, az a Ferrari-féle módszer. Vagy lehet mindkét versenyzőnek egyenlő esélyeket biztosítani, ezzel izgalmassá tenni a sportot a nézők számára, ahogy a Red Bull is csinálja, amikor engedi versenyezni a pilótáit” – magyarázta az osztrák.

“Ez vonzza a tömegeket, az, ha láthatják, hogy a legjobb versenyzők a legjobb autókban ülve a győzzön a jobbik alapon küzdenek, nem az, amikor hülyét csinálnak belőlük egy megdöbbentő eredménnyel. Persze tisztában vagyok vele, hogy erről megoszlanak a vélemények.”

Lauda szerint azzal együtt, hogy a csapatot közvetlenül a futam után 100 ezer dollárra büntették, a Ferrari a Motorsport Világtanács szeptemberi tárgyalásán is kaphat még.

“Minden szabállyal ellenkezett, amit Hockenheimben műveltek. Vagy megváltoznak a szabályok, vagy mindenki őket figyeli majd. Helytelen volt, amit tettek, azonnal büntetést is kaptak, de a Világtanács is eltángálja majd őket, az tuti.”