Az amerikai USF1 kidőlése miatt idén üresen maradt 13. helyre az FIA új jelentkezés hirdetett 2011-re, azonban a jelöltek egyre fogynak. A tavaly próbálkozó Lola és Prodrive neki sem futott újra, a francia ART már kiszállt és most a Cypher Group is bejelentette, hogy nem kíván indulni a jövő évi szezonban.

Az egyébként igen rejtélyes, de állítólag mások mellett korábbi USF1 alkalmazottakat is magában foglaló amerikai projekt az anyagi nehézségekkel indokolta a döntést, a száguldó cirkuszról azonban nem mondott le végleg.

“Ezután is határozott szándékunk, hogy hiteles és életképes Forma-1-es csapatot építsünk, sikerült is jelentős szponzori támogatást szereznünk az elmúlt hónapokban. Végül azonban hosszas mérlegelés után úgy láttuk, hogy a rendelkezésünkre álló költségvetés nem tenné lehetővé egy a versenysorozathoz méltó projekt működtetését” – állt a Cypher közleményében.

“Nem volt könnyű döntés, de a támogatóink és a Forma-1-es világbajnokság iránti tiszteletből meg kellett hoznunk” – tették hozzá.

A csapat az amerikai formaautós tehetséggel, Jonathan Summertonnal jött volna az F1-be, egyes pletykák pedig az ifjabb Nelson Piquet nevét is emlegették a projekttel kapcsolatban.

A Cypher kidőlése után három ismert jelentkező maradt: a szerb Stefan GP, a Jacques Villeneuve-vel szövetkezett olasz Durango és a talán legfelkészültebb, legkomolyabb infrastruktúrával rendelkező spanyol Epsilon Euskadi.

A kiválasztás időpontját hivatalosan még nem tűzték ki, de úgy tudni, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség valamikor augusztus végén – a felkészülés szempontjából riasztóan későn – dönt majd az új csapatról.