Jövőre hétmillió euróval (kétmilliárd forinttal) kevesebb pénzzel gazdálkodhat az FIA, pontosan ekkora összeg fog hiányozni a nemzetközi szövetség költségvetéséből. A British Express című lap szerint a hiány oka, hogy lejárt a Bernie Ecclestone cégével, a Formula One Managementtel 14 szezonra kötött szerződés, így jövőre a vállalat nem fizet éves díjat.

A megállapodást 1997-ben kötötték, amikor Ecclestone kezébe kerültek a Forma-1 kereskedelmi jogai. Az FIA költségvetésének 15 százalékát teszi ki a hiányzó összeg, miközben a kereskedelmi jogok csaknem milliárd eurós bevételt termelnek az FOM számára.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy az FIA díjainak emelésére kényszerül, így megtörténhet, hogy az F1-es pilótáknak ismét hatalmas összegeket kell fizetniük a szuperlicencért. “Részletekkel nem szolgálhatok, de nem igaz, hogy lyuk lenne a költségvetésben” – cáfolta a híreket az FIA egyik szóvivője.

Ecclestone közben bekeményített az új csapatokkal kapcsolatban, a vezér 16 millió fontos (5,3 milliárd forintos) letétet fizettetne minden újonnan belépni szándékozó együttessel, igazolandó, hogy rendelkezésükre áll a megfelelő költségvetés az induláshoz. Ecclestone a USF1-éhoz hasonló újabb buktát akarja elkerülni.

“Megmondtuk a pályázóknak, hogy ha nem tudják letenni a 16 milliót, nincs szükségünk rájuk” – mondta Ecclestone. “Ha nem képesek most előteremteni a pénzt, akkor nem fognak indulni.”