Nehezen vették fel az új csapatok a Forma-1-es ritmust, de Tony Fernandes, a Lotus csapatfőnöke szerint mostanra megtörtént az áttörés. A maláj üzletember úgy látja, hogy végre a riválisok és szurkolók részéről is méltók a tiszteletre az újak, célba érni már képesek, mostantól dolgozhatnak azon, hogy csökkentsék hátrányukat.

“Mindenkinek el kell kezdenie valahol” – mondta Fernandes. “A Ferrarinak és a McLarennek is voltak első pillanatai, nem voltak automatikusan világbajnokok. Hiszem, hogy a kezdetekből jó dolgok sülnek ki. Az Air Asia két géppel kezdte, mindenki rajtunk nevetett, mostanra pedig nagyon komoly szereplővé váltunk a piacon. Ebből is okulva nem veszem túl komolyan az új csapatokra zúduló kritikákat.”

Fernandes szerint nagy dolog, hogy az új csapatok új ötletekkel érkeztek, arra pedig nagyon büszke, hogy saját alakulata remek marketingmunkát végez, így vonzóvá vált a szponzorok számára. “Ahogy a szponzoroknál, úgy a többi csapatnál is tiszteletet kell kiharcolnunk magunknak. Úgy látom, hogy egyre több ember tart érdekesnek minket, remélhetőleg hosszú távon is kitart ez a tendencia.”

Fernandes közelebb hozná az autóipart a drága F1-hez, éppen ezért támogatja a 18 colos felnik bevezetését. Úgy érzi, hogy a Forma-1 nagyon hasonló a légiiparhoz, amely összességében egyszerűnek látszik, mégis rettentő bonyolult folyamatokból áll össze. Dicsérte a FOTA-ban zajló munkát is, szerinte remek az összhang a csapatok között.