Mivel a régiekkel való küzdelemről pillanatnyilag még álmodni sem érdemes a Forma-1 három újonc csapatánál, így az első futamokon mindannyian elsősorban a célba érésre hajtanak. Ezúttal a remények szinte mindenkinél valóra is váltak.

A legjobb a Maláj Nagydíjon a virgines Lucas di Grassi lett, célba érésével a csapatnál megtört a jég.

“Kemény verseny volt a mai, mind fizikailag,mind fejben, de nagyon örülök, hogy célba értem a Virginnel! Jól rajtoltam, öt helyet léptem előre az első körben. Jó volt a tempóm az elején, és kséőbb is, még annak ellenére is, hogy a letört az első szárnyam vége, amikor Heikki megpróbált megelőzni. Jóval a többi új csapat előtt voltam, így a végén egy kicsit visszavehettem, hogy bebiztosítsam az eredményt. Sokat vártunk erre, de látjuk már, hogy fejlődünk. Ma valóban versenyképesek voltunk. Nagyszerű érzés, most már mi is tényleg harcban állunk” – mondta a brazil újonc.

Di Grassi csapattársa, Timo Glock már az elején búcsúzott, miután megcsúszott és ütközött Jarno Trulli Lotusával. Az incidenst az olasz veterán járgánya sem úszta meg sértetlenül, de így is célba ért. “A második körben Glock belém ütközött, de ennek ellenére is végigcsináltam, ezt azt mutatja, hogy megérte a megbízhatóságra koncentrálni” – mondta.

A HRT és a Lotus mindkét autót a célig juttatta

A HRT és a Lotus mindkét autót a célig juttatta


A másik Lotust kiesőként rangsorolták, ugyanis Heikki Kovalainen a verseny alatt 11 percig a garázsban állt, amíg egy hidraulikai problémát javítottak nála, de a csapatot dicséri, hogy egy korábbi lassú defekt és az említett műszaki hiba ellenére is körbeért végül.

A harmadik újonc csapatnál, a Hispaniánál is van ok az ünneplésre. Míg Bahreinben mindkét versenyzőjük kiesett, Melbourne-ben pedig csak az egyik autó ért célba, Sepangban mind Bruno Senna, mind Karun Chandhok eljutott a kockás zászlóig.

“Fantasztikus nap, a csapat téli tesztek nélkül, mindössze a harmadik futamán mindkét autóját a célig juttatta. Bruno Senna jól rajtolt, míg Karunnak rosszul sikerült, de aztán ő is jó tempót ment, mindketten stabil versenyt teljesítettek. A kettős célba éréssel teljesítettük a célunkat, újabb lépést tettünk előre. Köszönöm a csapatnak a kemény munkát” – mondta a HRT főnöke, Colin Kolles.