A múlt hétvégi ausztráliai forduló után ezen a héten már Délkelet-Ázsiában, a Maláj Nagydíjjal folytatódik a Forma-1-es világbajnokság. A harmadik versenyhétvége lehet az eddigi legkeményebb.

Az F1-ben 1999 óta szereplő sepangi pálya Hermann Tilke alkotása, de szerencsére az isztambulival együtt a jobbak közé tartozik. Az 5543 méteres aszfaltcsík gyors kanyarjait élvezik a versenyzők, míg a széles útfelület, a hajtűkanyarral összekötött két ikeregyenes és egy-két más trükkös féktáv is lehetőséget ad az előzésre.

Mivel a pálya alapvetően gyors, így a hétvégén a Red Bull, az egyenesekben a sajátos aerodinamikai megoldása miatt fürge McLaren vagy akár az alacsonyabb leszorítóerejű pályákon szintén erős Force India is jó lehet. A hőmérséklet azonban gondot jelenthet majd, a korábban a hűtéssel küszködő Ferrari, de gyakorlatilag bármelyik csapat bajban lehet emiatt.

Így mosta el az eső a tavalyi versenyt

A forróság mellett az eső is kimondottan jellemző Sepangra, idén pedig szinte garantált a nagy mennyiségű csapadék. A délkelet-ázsiai országban az évnek ebben a szakában délután ötre gyakorlatilag menetrendszerűen leszakad az ég, így mind a szombaton helyi idő szerint négykor kezdődő időmérőt, mind a vasárnap ugyanekkor rajtoló futamot fenyegeti az eső – feltéve persze, ha nem zuhog amúgy is egész nap.

Schumiéknak hazai verseny
Schumiéknak hazai verseny

F1: Az esőmenők hétvégéje

Schumiéknak hazai verseny
F1: Az esőmenők hétvégéje 18
Valószínűleg ilyen lesz a hétvége
F1: Az esőmenők hétvégéje 20
F1: Az esőmenők hétvégéje 21
A jobb Tilke-pályák egyike
F1: Az esőmenők hétvégéje 23
F1: Az esőmenők hétvégéje 24
F1: Az esőmenők hétvégéje 25
F1: Az esőmenők hétvégéje 26
F1: Az esőmenők hétvégéje 27
F1: Az esőmenők hétvégéje 28
F1: Az esőmenők hétvégéje 29
A tavalyi dobogó
Fotó megosztása:
A tavalyi dobogó

A tavalyi dobogó

A tavalyi dobogó


Tavaly az égszakadás és a késői, ötórás rajt eredményeképp a futamot meg kellett szakítani és az alkony miatt újra sem lehetett indítani, hasonló blamázs azonban talán elkerülhető lesz azzal, hogy a rajtot előbbre hozták.

Mivel az autók közti különbségeket egyenlővé tevő eső valószínűsége igen nagy, így jó néhány pilóta a többieknél nagyobb eséllyel indul: Lewis Hamilton, Jenson Button, Sebastian Vettel, Michael Schumacher, Rubens Barrichello és Adrian Sutil is esőmenő, egyiküket sem szabad kizárni a dobogóesélyesek közül. 

Az élmezőnyből talán a ferraris Massa sikerére fogadnának legkevesebben: a brazil sem a maláj pályán, sem általában az esőben nem túl ügyes, de épp ezért szépen is bizonyíthat, ha ezúttal jól megy.

Button tavalyi pole-köre

A hétvége nagy kérdései közé tartozik, hogy az eddig két győzelmet eldobó Red Bull végre eredményre tudja-e váltani a pillanatnyilag legjobb autóban rejlő potenciált, egyben marad-e az RB6-os vagy Vettel és Webber lassanként kicsúszik az esélyesek közül.

Schumiéknak hazai verseny

Schumiéknak hazai verseny

Schumiéknak hazai verseny


Az eddig vezető Ferrari valószínűleg Sepangban is szeretné győzelemmel vagy legalábbis dobogós helyezésekkel tovább erősíteni a pozícióját, de érdemes lesz odafigyelni a Mercedesre is, mert ha valahol, hát a főszponzor, a Petronas otthonában a német csapat is biztosan megtesz mindent a sikerért.

Szintén hazai versenye lesz ez a Lotusnak, az eddigi legjobb újonc csapat is igyekszik majd, a pénteki első szabadedzésen pedig még maláj tesztpilótáját, Fairuz Fauzyt is pályára küldi. Pénteken a Force India is tovább dolgoztatja a tartalékosát, Paul di Resta is megint vezet majd.

A Maláj Nagydíjat a jelenlegi mezőnyből három pilótának sikerült megnyernie: Michael Schumacher háromszor (2000, 2001, 2004), Fernando Alonso kétszer (2005, 2007), a címvédő Jenson Button pedig egyszer, tavaly állhatott a dobogó legfelső fokára. A csapatok közül a Ferrari a legeredményesebb öt győzelemmel, a McLaren és a Renault két-két, míg a Williams és a Mercedes (Brawnként) egy-egy diadalt tudhat magáénak.

A sepangi Maláj Nagydíj adatlapja

F1: Az esőmenők hétvégéje 33