A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a múlt pénteken jelentős fölénnyel választotta új elnökének Jean Todtot. A francia szakember elődje, Max Mosley az elmúlt egy évben elkeseredett csatát vívott a Ferrari és egyben a Forma-1-es csapatok szervezete, a FOTA elnökével, Luca di Montezemolóval.

Vannak, akik szerint az ellenségeskedés tovább folyhat, amire külön rásegíthet az is, hogy állítólag Todt és Montezemolo nem a legjobb viszonyban váltak el egymástól, amikor az F1-csapattal sikert sikerre halmozó és egy ideig a teljes céget is vezető francia távozott. Todt szerint nem lesz baj.

“Nem igaz, hogy gondjaink lettek volna Montezemolóval! Az az igazság, hogy ő volt az első, aki megkeresett a választás után, sőt már az előtti estén is nagyon kedves üzenetet küldött” – mondta az olasz Tuttosportnak.

Montezemolo is azt nyilatkozta, hogy jó viszonyra számít: “Nagyon örülök, hogy egy olyan ember került a Forma-1 szempontjából ilyen fontos posztra, mint Todt, akivel 16 évig dolgoztam együtt Maranellóban, és akivel baráti viszonyban vagyok.”

Vatanennek is juthat munka

Vatanennek is juthat munka

Vatanennek is juthat munka


Az első jelekből úgy tűnik, hogy Todt – kezdetben legalábbis – a megbékélés politikáját folytatja, még annak a lehetőségét is meglebegtette, hogy a volt ellenfelét, Ari Vatanent is pozícióba juttatja az FIA-nál, “esetleg találhatunk neki feladatot” – mondta.

“Neki is megvoltak a maga támogatói, nekem is a sajátjaim, de nem zárhatunk ki semmit. A hozzáértő emberekre szükség van” – magyarázta Todt, aki egyébként jól ismeri Vatanent, hiszen az 1980-as években a Peugeot ralicsapatánál együtt dolgoztak, a francia csapatfőnökként, a finn pedig versenyzőként.