Sportstratégiája új alapokra helyezése miatt a BMW nem vesz részt a következő Forma-1-es világbajnokságban. Állítólag csak kedden hozta meg a kiszállásról szóló, szerda délelőtt bejelentett döntést a bajor gyár, amely meglepetésként érte a sportvilágot.

Alig néhány óra telt csak el a németek sajtóközleménye óta, egy csapat azonban máris jelezte, hogy érdekelné az üresen maradt hely. Az Epsilon Euskadiról van szó, mely sok más istálló mellett jelentkezett a nemzetközi szövetség által meghirdetett három 2010-es helyre, de végül alulmaradt a Campos Meta1, Manor Grand Prix és USF1 alkotta trióval szemben.

Joan Villadelprat csapatfőnök szerint az Euskadi a döntés bejelentése óta nem tett le arról, hogy mégis indulhat jövőre, ezért nem álltak le teljesen a Forma-1-es projekt előkészületei. Ha úgy alakul, a spanyol gárda vállalná az indulást.

“Még mindig dolgozunk a projekten, bár kétségkívül visszafogottabb tempóval, hiszen nincs garancia arra, hogy rajthoz állhatunk” – nyilatkozta Villadelprat. “Annyit tudunk mondani, hogy akik eddig segítettek minket, továbbra is készek az együttműködésre, ha lesz lehetőség, le fogunk csapni rá.”

Villadelprat meglepődött a BMW döntésén, szerinte a németek rengeteget áldoztak a Forma-1-re, a FOTA-ban is kemény tagok voltak. “Pontosan ettől félt Max Mosley és erről beszélt folyamatosan” – hízelgett a csapatfőnök az FIA-vezérnek. A FOTA-tagok egyébként gyors egyeztetés keretében még szerdán megtárgyalták a BMW-kérdést, és egyhangúlag úgy döntöttek, hogy minden segítséget megadnak a hinwiliek túléléséhez.