Hungarikum Herendről

A Halászbástyás serleg után megint látható a Budai vár egy része

A Halászbástyás serleg után megint látható a Budai vár egy része

A Halászbástya  után a Lánchíd jön


Kristályvázák, kormánykerekek, fémkupák és aranyozott serlegek helyett a Magyar Nagydíj legjobbjai kézi munkával készült magyar porcelán trófeáknak örülhetnek. Idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készítette a vasárnap átadandó díjakat, 2006 óta ez a negyedik alkalom.

A Herendi-díjakon minden évben Budapest egy építészeti emléke szerepelt. 2006-ban a Budai vár, majd a Parlament és a Halászbástya. Idén a felkínált motívumok közül a Lánchíd lett a befutó, mögötte az aranyba hajló Budai várral.

Mi van, ha összetörik?

Amióta a Herendi Porcelánmanufaktúra szállítja a Magyar Nagydíj trófeáit, még nem fordult elő, hogy a serleg vagy a tál összetört volna. Ha mégis, nagy bajban lennének a rendezők, mert az idén átadandó tárgyak három hónapig készültek.

Rá kell ragasztani a tetejét

Rá kell ragasztani a tetejét

Rá kell ragasztani a tetejét


Pótlásuk ennél azért gyorsabb volna, mivel nem kell kétszer bíbelődni a számítógéppel tervezett motívum és a díszítés kiválasztásával. A festés azonban több száz munkaórát igényel a Herendi Porcelán mesterfestőitől, egy tárgy megfestése három-négy hétig tart. Ha a díj megsérülne, a szakemberek igyekeznének összeragasztani és megkérnék a pilótát, hogy úgy tartsa vagy szorítsa magához, hogy a sérült rész minél kevésbé látszódjék.

Vida Sándor festette az idei díjakat

Vida Sándor festette az idei díjakat

Vida Sándor mesterfestő alkotta az idei díjakat


A győztes 53 centi magas serlegvázát emelhet magasba a dobogó, a második és a harmadik kisebb, de egyforma magas serleget kap. A konstruktőrnek járó dísztál csipkés széle korongozási bravúr a szakmabeliek szerint. Az apró lyukakat egyenként kell kivágni késsel a még képlékeny kerámiából.

Fotóból festmény

A dísztálon és a serlegen lévő kép nem fotó. Mire a fényképből festmény lesz, több módosítást kell rajta végezni – mondta el Vida Sándor mesterfestő, aki az idei díjakat tervezte és megalkotta.

Hamilton két éve győzött

Hamilton két éve győzött

Hamilton két éve győzött


A minimum az autók és más oda nem illő részletek elhagyása, de a festő többek között módosította az égbolt színét és sárgábbra vette a híd megvilágításának árnyalatát.

A legnehezebb a tál – tükörrésznek hívott – közepe és áttört széle közötti néhány centiméteres sávot megfesteni. Ezen a felületen, ahol kétdimenziósból háromdimenziós kép lesz, könnyen elcsúsznak a festmény arányai.

Focizni lehet vele?

Bocsi, nem találkoztunk már valahol?

Bocsi, nem találkoztunk már valahol?

Bocsi, nem találkoztunk már valahol?


Szállítás előtt alul és felül speciális habba ágyazzák bele a serlegvázákat, amely felfújódva védi őket a zúzástól.

Akár focizni is lehetne a dobozokkal, akkor sem törne el a bennük lévő porcelán – mondja dr. Kőrös Endre, a cég marketingigazgatója.

Kovalainenre is készülni kell

A díjak azonban az átadáskor is veszélyben vannak. Kovalainen például, tavalyi futamgyőzelme után, a tetejénél fogva emelte meg a serleget.

A csapaté marad mindkét trófea

A csapaté marad mindkét trófea

A csapaté marad mindkét trófea


Normál esetben a serlegvázák fedele levehető, de a Forma-1-es díjra összeragasztják a testet és a tetőt, nehogy a dobogósok ripityára törjék a díjkiosztón.

A magasba tartott kupák miatt van zárókorong a serleg legalján. A rendezők külön kérése volt a zárt talp, rajta a Forma-1 logójával, hogy a tévékamerák az F1 emblémáját mutassák, miközben a pilóta boldogan lengeti a díjat.

Miből van a porcelán?
Késsel vágják a csipkét a képlékeny anyagba

Késsel vágják a csipkét a képlékeny anyagba

Késsel vágják a csipkét a képlékeny anyagba


A porcelán alapanyaga felerészben kaolin, negyedrészben kvarc illetve földpát, ezek keverékét vízzel kell összedolgozni. Herenden nem az alapanyagok bősége miatt telepedett meg a porcelántermelés, de a Bakony erdeiben legalább a kiégetéshez szükséges bükkfa adott volt. A ma is befogható kemencéket az 1960-as évekig fűtötték fával, akár 1400 fokra.

Három-négy tűzben égetik

A kézzel festett termékeket 3-4 tűzben égetik, mert más hőfokon mozdul meg az arany és a többi festék, illetve ég tömörre az üvegszerű, festhető bevonatot adó szilikát. Nekem különösen tetszik a mázas égetést megelőző zsengélő égetés kifejezés.

Összesen tízmillió forint

Utánrendelés csak a pilótáknak van

Utánrendelés csak a pilótáknak van

Utánrendelés csak a pilótáknak van


A második és a harmadik helyezettnek járó serlegváza értéke körülbelül 2-2 millió forint, a győztest és csapatát illető trófea és a tál értéke ennél egymillió forinttal magasabb. Bár a díjnak van forintban kifejezhető ára, a 2-3 milliós összeg kifizetésével sem vihetné haza senki a vitrin díszének.

Az utánrendelést a Forma-1 külföldi szervezői engedélyezik a trófea gyártójának. A pilóták kérni szokták a másolatokat, mert az eredeti többnyire a csapatokat illeti. 2006-ban, a Honda hungaroringi győzelme után nemcsak a versenyző, de Herend japán márkakereskedőjén keresztül a Honda is rendelt a kézi munkával készülő serlegből.