Miután Max Mosley a múlt héten újra – ezúttal egész hihetően – bejelentette, hogy októberben nem kíván indulni az FIA elnöki posztjáért, rögtön utódjelöltet is állított a volt ferraris Jean Todt személyében. A másik jelölt, Ari Vatanen nem nézi jó szemmel egykori ralis főnöke előtérbe tolását.

“Bár Jean Todt a barátom, az FIA nem egy királyság, ahol az uralkodó átadja a hatalmát. Nagyon helytelen, hogy Jeant a trónörökösként állítja be Mosley. Mindenki így látja ezt. Az FIA egy köztársaság. Jean a magángépén röpköd a barátnőjével a világ különböző pontjaira, állítólag az FIA képviselőjeként, de igazából az FIA által fizetett és támogatott kampányt folytat” – panaszkodott Vatanen az olasz 422race.comnak nyilatkozva.

Mosley és a 'trónörökös'

Mosley és a ‘trónörökös’

Mosley és a ‘trónörökös’


A finn azt is kiemelte, hogy Todt megválasztásával egyértelműen a szerinte rossz Mosley-rezsim folytatódna, semmi sem változna.

“Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ha Jean lenne az elnök, az FIA ugyanúgy működne tovább, mint eddig, a jelenlegi rendszer és személyek maradnának. Nem lenne változás, ez pedig nagy igazságtalanság lenne azzal a többséggel szemben, amely átlátható, igazságos, megújult FIA-t akar. Ki lehet ma büszke az FIA-ra? Nem sokan, csakis azok, akik jelenleg hasznot húznak belőle.”

Az elnökjelölt idealistaként jellemzi magát, és a szervezetet is az igazságosság jegyében szeretné megreformálni, ha elnyeri a posztot.

“Mindig is idealista voltam. Hiszek az igazságban, a politikába is ezért vágtam bele. Sok-sok szenvedést, igazságtalanságot és szegénységet láttam már az életben, és úgy hiszem, hogy emberi kötelességünk a javulásért tenni, ha igazságtalansággal találkozunk. Most lehetőséget látok arra, hogy más felvilágosult emberekkel összefogva, őket irányítva remény lehet egy jobb FIA létrehozására.”

A régi garnitúrának mennie kell

A régi garnitúrának mennie kell

A régi garnitúrának mennie kell


“A legfőbb elv a szabályok tisztelete – és persze az átlátható, demokratikus kormányzás -, és ennek az FIA-ban is érvényesülnie kell. Nincsen szükség tiszteletbeli tagokra, sem olyanokra, akik csak a nemzetiségük miatt, vagy azért vannak ott, mert valakinek a barátai – hozzáértő személyek kellenek! Ha hibázik az ember, be kell ismernie, és változtatni kell. A pozíciók újraosztása nem elég, új emberek kellenek!” – magyarázta az 57 éves egykori ralivilágbajnok és többszörös Dakar-győztes, azt is elismételve, hogy amint pozícióba kerül, első dolga lesz a választási rendszer megváltoztatása, hogy az elnök a mainál sokkal könnyebben elmozdítható legyen.

Vatanen azt állítja, hogy jelentős támogatói vannak, a spanyol autóklubok, a német ADAC és a világ legnagyobb ilyen szervezete, az amerikai AAA is mögötte áll, de ázsiai és afrikai tagszervezetek támogatását is szeretné még. A Forma-1-es csapatok helyzetét is megértően szemléli, de azt is leszögezte, hogy ő “nem a FOTA bábja”, nagyon is független jelölt.