Úgy tűnt a legutóbbi két versenyen, hogy a Brawn egyeduralmának vége, a Honda-utód egyértelműen alulmaradt a Red Bullal szemben. Pedig az idény első hét versenyéből hat Jenson Buttoné volt, azóta viszont visszaesés látszik az istálló teljesítményében, Silverstone-ban és a Nürburgringen sem tudta tartani a tempót.

“Kezd egyre nyomasztóbbá válni a Brawn számára a Hondától való elszakadás” – fogalmazta meg véleményét Joan Villadelprat, aki saját csapatával, az Epsilon Euskadival 2010-ben csatlakozik a mezőnyhöz.

A spanyol szakember szerint miközben a Red Bullnál nincsenek gondok, a Brawn a forráshiány miatt kezd hátrányba kerülni. “Szereztek néhány szponzort, de jelentőset egyet sem. A Virgin beszállása sem hozta meg a várt áttörést, ráadásul már az is kiderült, jövőre nem folytatódik az együttműködés.”

“Ez baj, mert nincs pénz, amit az autóba lehetne fektetni. Eddig a Honda pénzéből éltek, még a Barcelonában bevezetett fejlesztéseket is a japánok fizették. A fejlesztésekben beállt lassulás egyértelműen észrevehető a többiekkel, különösen a Red Bullal összehasonlítva.”

Villadelprat szerint már a csapatban uralkodó harmóniára sem alapozhat a Brawn, Rubens Barrichello Német Nagydíj utáni nyilatkozata jelezte, hogy bőven van feszültség az istállón belül.