Az Estorilban rendezett Portugál Nagydíj 1984 és 1996 között volt része a Forma-1-es versenynaptárnak, és most úgy tűnik, hogy a futam – igaz, más helyszínen – akár már jövőre visszatérhet.

Mivel a Forma-1-es csapatok ragaszkodnak hozzá, hogy a versenyek legalább fele Európában legyen, így komoly fejtörést okozhat Bernie Ecclestone-nak a következő pár év. A Francia Nagydíjat idén már nem rendezik meg, az új, 2011-re remélt flinsi helyszín sorsa pedig egyelőre bizonytalan, Hockenheim gyakorlatilag lemondott a Forma-1-ről, a Nürburgring is bejelentette, hogy legfeljebb kétévente tud versenyt rendezni, és a 2010-re Doningtonba költöző Brit Nagydíj sorsa is kétséges, ugyanis a pálya felújításáról nagyjából csak rossz hírek látnak napvilágot.

Ha a jó öreg Bernie új európai pályával szeretné bővíteni a repertoárt, akkor mi sem kézenfekvőbb, mint hogy a decemberben F1-es teszttel debütált új portugáliai helyszínre, az Algarvére szervezzen futamot. A vadonatúj pálya megfelel a Forma-1-es igényeknek, és a csapatok tetszését is elnyerte az eddigi két teszten. További előnye lenne a pályának, hogy földrajzi elhelyezkedése miatt áprilistól szeptemberig bármikor fogadhatja a versenyt, nem nagyon kell rossz időre számítani.

A Grandprix.com szerint Ecclestone emberei már a két héttel ezelőtti teszten felmérték a helyszínt, és az F1 ura maga is oda akart utazni, csak a pocsék idő miatt nem tette ezt meg.