Ron Dennis távozása után, márciustól már Martin Whitmarsh lesz a McLaren első embere. Az új főnök szerint a Forma-1-es csapatok tavaly nyár végén alapított szervezete, a FOTA eddig kiváló munkát végzett a sport átalakítása terén, az együttműködés példás.

“Minden csapat a sikerre hajt, vannak múltbeli ellentétek is, szóval nem egyszerű dolog közösen dolgozni, de eddig fantasztikusan ment. Luca di Montezemolo [a Ferrari vezére] nagyszerű elnök, kiváló munkát végez. Minden csapat hajlandó volt a sikerhez szükséges lemondásokra, kompromisszumokra” – értékelte az eddigi tevékenységet Whitmarsh.

A mclarenes vezető szerint nagyon jól oldották meg a költségcsökkentési feladatokat:

“Természetesen elsősorban a kiadáscsökkentéssel foglalkoztunk eddig, mert ez volt a legfontosabb. Nem is olyan régen még csak a motorszállítói üzletek 20 millió euró feletti összeget jelentettek, és további súlyos milliókba került a sebességváltók fejlesztése. Mostanra kész a rendszer, amelynek keretében 2010-től egy független csapat a teljes hajtásláncot 6,5 millió euróból megúszhatja egy idényben, ami hatalmas előrelépés. Ez is mutatja a csapatok elkötelezettségét, hiszen általában nem azért kezdtek bele a gyártók a Forma-1-be, hogy másoknak adjanak motorokat.”

Az angol szakember szerint a pénzügyi kérdések megoldása után a csapatoknak az F1 sport oldalára kell fordítaniuk a figyelmüket, azonban nem szabad hirtelen változtatásokat tenni, ha szeretnének a nézők kedvében járni.   

Nem szabad kapkodni! 1
A versenyzésen is javítani kell


“Sok dolgot elértünk már, most pedig az F1-es show minőségére kell koncentrálnunk, de a változtatásoknak kutatásokon kell alapulnia. Több felmérés is érdekes eredményeket hozott már, és a csapatok most is finanszíroznak különböző közvélemény-kutatásokat a futamok szerkezetéről, az időmérőkről, és az F1 mindenképp megőrzendő sarkalatos pontjairól.”  

“Nagyon nyitottak vagyunk a jövőt illetően, de nem hiszem, hogy csak azért kapkodnunk kellene, hogy valami újat mutathassunk fel. Valójában az elmúlt két idény hihetetlenül izgalmas végkifejletet hozott, nekünk pedig azon kell fáradoznunk, hogy a nézők minél jobban élvezhessék.”