Úgy tűnik végleg lezárult a kémügy, miután a két érintett csapat a McLaren és a Ferrari közleményben tudatta erről a közvéleményt. Mint ismertes tavaly a Ferrari magas rangú alkalmazottja, Nigel Stepney 870 oldalnyi titkos adatot adott át Mike Coughlant-nek, a McLaren főtervezőjének.

Az ügy később kiderült, a McLaren eleinte ugyan tagadott, később viszont beismerte a bűnösségét. A wokingiak 100 millió dolláros büntetést kaptak, illetve kizárták őket a konstruktőri bajnokságból, de vállalták, hogy befagyasztják a 2008-as autójuk azon rendszereinek fejlesztését, amelyekhez volt a Ferraritól származó iratuk.

Lezárták az ügyeket

Lezárták az ügyeket

Lezárták az ügyeket


A sport szempontjából ekkor véget ért a kémügy, a Ferrari azonban az Olaszországban és Angliában is büntető- és polgári pert indított. Most ezt is lezárták.

“Annak fényében, hogy 2007 decemberében az FIA és az FIA Motorsport Világtanács formálisan lezárta az eljárást a McLaren ellen, és a McLaren nyilvánosan bocsánatot kért a Ferraritól, amit most megismételt, a Ferrari és a McLaren úgy határozott, hogy végleg lezárja üggyel kapcsolatos vitáit” – áll a McLaren közleményében.

Nem maradt el természetesen a Ferrari nyilatkozata sem: “A Ferrari elfogadta a McLaren megismételt bocsánatkérését a 2007-es F1-es Világbajnokság folyamán történt jól ismert események miatt. A Forma-1 érdekeit szem előtt tartva és, hogy az FIA illetve az FIA Motorsport Világtanács lezárta a vizsgálatot a McLaren ellen, megerősítjük, hogy lezártnak tekintünk minden rendezetlen vitát a két csapat között.”

Kibékültek?

Kibékültek?

Kibékültek?


Ezen felül a McLaren tudatta, hogy megtéríti a Ferrari összes költségét, ami az üggyel kapcsolatosan felmerült. A Ferrari viszont kijelentette, hogy a pénzt jótékony célra fordítják.

Egyvalaki számára azonban nem zárult még le az ügy, az pedig Nigel Stepney. A Ferrari ugyanis, azt is kijelentette közleményében, hogy vele szemben továbbra is folytatják az eljárást.